Eten & drinken

Hamsteren

In het wild hadden hamsters niet altijd genoeg eten, daarom leggen hamsters altijd voorraden aan. Hoewel een hamster in gevangenschap altijd genoeg eten heeft, legt hij nog steeds voorraden aan in zijn huisje. Om het eten mee te kunnen nemen stopt hij het in zijn wangzakken en haalt het bij zijn huisje met strijkende bewegingen er weer uit. Dit heet hamsteren.

Neem ook een kijkje in de [FAQ Eten]
Download nu het smulboek! Hier staan allerlei heerlijke gerechten in voor je hamsters. Salades, hoofdgerechten en nagerechten. [Download (word-document)].

Hoeveel eten?

Droogvoer: geef ongeveer een hele eetlepel per dag voor Syrische hamsters, en een halve voor dwerghamsters. Geef in het begin liever wat te veel. De hamster zal het hamsteren en in een hoekje of in zijn nest opslaan als voorraad. Als je dan veel weggooit bij het schoonmaken van de kooi, kun je iets minder geven. Gun een hamster zijn voorraad, dus wees niet te zuinig. Hamsters worden vrijwel nooit te dik van (te) veel droogvoer.
Groenvoer: mag dagelijks, maar geef niet te veel, hooguit een paar blaadjes of een ‘dobbelsteentje’ fruit, en haal weg wat blijft liggen. Haal weg wat de hamster niet gauw opeet.
Extraatjes: niet per se nodig, behalve misschien dierlijke eiwitten (als die niet in het droogvoer zitten). Niet te veel!

Droogvoer

Goed droogvoer is echt hamstervoer (dus geen algemeen knaagdierenvoer, of konijnenvoer ofzo), liefst ‘premium’ hamstervoer, verkrijgbaar bij de dierenwinkel in verschillende merken. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18 %) en bevat dierlijke eiwitten. Als dat niet zo is, moet je eiwitrijk voedsel bijvoeren (zie verderop). De donkere geperste staafjes in veel voer (‘bix’) worden door hamsters vrijwel niet gegeten, dus het is zonde als daar veel van in zit. Afwisselen en/of mengen van voer is prima, voor de broodnodige variatie. Maak echter niet te veel, want zo veel eten hamsters niet en dan wordt het voer wat oud.
De mix doe je in een etensbakje. Je kan in de winkel bakjes kopen van plastic en van aardewerk. Het beste zijn de bakjes van aardewerk, die zijn stevig en vallen niet zomaar om.

Welk merk voer krijgt je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Groente en fruit

Globaal kun je zeggen dat hamsters hetzelfde verse voer kunnen eten als mensen. Zoek zelf uit wat je hamster lekker vindt. . Was wel alles goed! Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, mais, selderij, spinazie, kool (denk bv. ook aan het loof van bloemkool), courgette, aubergine, avocado, wortel, appel, peer, kers, banaan en druif. Zorg voor afwisseling, zodat je hamster veel verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

een hamster

Wilde planten

Je kunt ook wilde planten plukken. Geschikte planten zijn o.a. paardebloem, kamille,madeliefjes, muur, verse bladeren van een berk, els, beuk of hazelnootstruik, twijgen, bladeren en bloesemknoppen van fruitbomen. Als je wilde planten plukt, moet je ze niet plukken op plekken vlakbij de wegen en straten. Meestal zijn ze dan verontreinigd door bijvoorbeeld de uitlaatgassen. Ook zijn parken en bemeste weiden niet geschikt. Deze zijn bemest of bespoten en bij de parken kunnen ze ook besmet zijn (door bijv. de uitwerpselen van de honden). Ook zijn er giftige planten. Kijk bij de lijst van wat echt niet kan.

Wat kan nou echt niet?

Okee, hier komt ie dan, de lijst met verboden producten: chocola, chips, zure augurk, rauwe bonen, en verder al het ‘mensen-eten’ met veel suiker, zout en kunstmatige toevoegingen of dat plakkerig is. Ook de groene delen van tomaat, aardappel en wortel mogen niet. Dan speciaal over het verse voer: rabarber, ui, knoflook, boterbloem, zwarte nachtschade, coniferen, naaldbomen, eikenblad, dolle kervel, bolgewassen ( tulp, narcis, hyacint, krokus, etc.), klaproos, haagwinde, taxus, gouden regen, liguster, vingerhoedskruid, rhododendron, berenklauw, bilzekruid, bingelkruid, bitterzoet, bosanemoon, hondsdraf, hondspeterselie, ijzerhoed, klaverzuring, lelietje van dalen, monnikskap, sneeuwklokje, wikke, wolfsmelkachtigen, klimop, dieffenbachia, kroton, flamingobloem, amaryllis, christusdoorn, cactus en vetplanten, agave, aloe, alpenviooltje, anemoon, aronskelk, azalea, chrysant, clivia, cyclaam, dwergmispel, ficus, geranium, hennep, hortensia, hulst, kerstroos, kerstster, klimopbessen, lelie-achtigen, maagdenpalm, maretak, mirte, oleander, paasklokje, passiebloem, porseleinbloempje, rhisinus, slangenwortel, steekappel, varens, vijgenboom, lavendel, lupine, mahonia, pelargonium, sleutelbloem, wonderboom, blauwe regen, brem, biksboom, jeneverbes, kamperfoelie, kardinaalsmuts, kornoelje, laurierkers, peperboompje, sneeuwbes, vlier, zevenboom, herfsttijloos, bilzekruid, bitterzoet, boterbloem, daslook, ridderspoor.

Eiwitten

Hamsters zijn geen vegetariërs. Dierlijke eiwitten zijn absoluut noodzakelijk! Het zit in goed voer, maar extra bijvoeren kan ook. Meelwormen, hondenbrokken (beter dan kattenbrokken, want die zijn zouter), stukjes echt ei (gekookt, eiwit), echt vlees en vis. Ook in erwten en tahoe/tofu zitten veel eiwitten, kan ook, maar is niet dierlijk. Er is discussie over zuivel (yoghurt, kwark, pap), omdat het niet duidelijk is of hamsters lactose goed verteren. Brinta, aangemaakt met water en (katten-)melk, is een goede manier om jonge, zieke en drachtige hamsters bij te voeren, maar is verder niet nodig en te zacht. Geen rauw ei of kip, want ook hamsters zijn gevoelig voor salmonella. Ook liever geen kaas, dat is te zout.

Meelwormen

Meelwormen geef je levend aan je hamster. Als je dat eng vind is dat niet onbegrijpelijk, het is ook niet noodzakelijk om ze aan je hamster te geven. Als je het eng vindt om de wormen aan te raken kun je een theelepeltje of een pincet gebruiken om ze op te pakken. Je kunt de wormen in een plastic bakje bewaren (eventueel in de koelkast). Houd in de gaten dat ze niet gaan verpoppen. Voer de meelwormen havermout, brinta, meel én groenvoer. Wacht even een paar dagen met ze aan je hamster te voeren, want meelwormen leven in dierenwinkels soms op krantenpapier enzo, en ze moeten even die inkt uitpoepen. Dus geef ze een paar dagen goed voer, en geef ze pas daarna aan je hamsters.

Geef jij weleens meelwormen aan je hamster(s)?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Lekkernij

Allereerst: extraatjes zijn niet per se nodig. De ‘hamstersnoepjes’ die in de dierenwinkel worden verkocht, zijn dat dus ook niet, en zijn soms zelfs echt ongezond omdat er veel suiker en kleurstoffen enzo in zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor yoghurtdrops (veel suiker), knaagstangen en knaagstenen (zelfs ongezond, die extra zouten). Het belangrijkste eten is het droogvoer, extraatjes mogen dat nooit vervangen. Dierenwinkelsnoepjes zijn bovendien eigenlijk heel duur, als je het omrekent naar de prijs per kilo. Laat je niets aanpraten, wees kritisch, en geloof zéker niet wat er op het doosje staat, bijvoorbeeld dat je je hamster 2 yoghurtdrops per dag moet bijvoeren. Dat is echt veel te veel! Je kunt een yoghurtdrop vergelijken met een reuze-Mars voor mensen, twee daarvan per dag – dat verpest toch echt je ‘gezonde’ eetlust!

Water

Hamsters drinken niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is. Gebruik dan mineraalwater. Het speciale knaagdierenwater dat in dierenwinkels te koop is, is nergens voor nodig. Als je hamster veel drinkt, controleer dan of het flesje niet lekt. Als een hamster echt héél veel drinkt, is er misschien iets aan de hand, houd het in de gaten en kijk bij gezondheid.

Knaagstenen, knaagstangen, knaagblokken… echt nodig?

In dierenwinkels worden veel knaagdingen verkocht: knaagstenen, knaagblokken, knaagstangen enzovoort. Soms beweren ze daar dat dat echt nodig is voor de knaagtandjes. Dat is echter niet zo: goed hamstervoer is hard genoeg. Knaagstangen die uit granen en dergelijke beestaan zijn extraatjes voor af en toe. Let op de ingrediënten: in sommige zit veel suiker. Van die witte knaagstenen of -blokken of likstenen of iets dergelijks zijn zelfs ronduit ongezond (te veel zout en/of kalk). Niet geven dus! Ook tegen tralieknagen of ander ongewenst knaaggedrag helpen deze dingen niet. De meeste hamsters kijken er trouwens helemaal niet naar om.

Heeft je hamster een knaagsteen?

Laden ... Laden ...