Traliekooi

Traliekooien bestaan uit een plastic onderbak met daarop een traliewerk. Traliekooien zijn uitermate geschikt voor Chinese dwerghamsters. Ook andere hamsterssoorten kunnen in een traliekooi gehouden worden, maar hou er rekening mee dat niet alle hamsters altijd even goed bedreven zijn in het klimmen. Naar boven gaat meestal wel goed, maar naar beneden gaat soms wat onhandig. Voor Roborovski’s is een traliekooi wat minder geschikt; zeker als ze nog jong zijn kunnen ze zich door de tralies wurmen.

Algemene tips

 • De tralieafstand mag maximaal 1 centimeter zijn
 • Zorg er voor dat de hamster niet te ver kan vallen, bijvoorbeeld met behulp van hangmatjes
 • Een diepe onderbak heeft voordelen voor zowel de hamster als jezelf; je hamster kan lekker graven en er komt niet zoveel rotzooi naast de kooi terecht
 • Verdiepingen in een traliekooi zijn soms ook van tralie. Dit is niet zo prettig en het is daarom beter om de verdieping dicht te maken
 • Neem geen ronde kooi, die zijn onprettig voor de hamster
 • Kies het liefst een kooi uit met horizontale tralies, met verticale tralies kan de hamster niet klimmen
 • Sommige traliekooien hebben een deurtje waardoor een dwerghamster eenvoudig kan ontsnappen
Goede sluiting
Foute sluiting
Beveiligde foute sluiting

Zorg er dus voor dat je het gat in een fout deurtje beter beveiligt m.b.v. bijvoorbeeld een extra ijzerdraadje!

Voordelen

 • Goede ventilatie
 • Klimmogelijkheden
 • Makkelijk om het radje en drinkflesje te bevestigen
 • Makkelijk om je hamster uit de kooi te halen (hamsters worden niet zo graag van boven benaderd, de meeste traliekooien hebben een deurtje aan de voorkant)
 • Je kunt je hamster goed zien

Nadelen

 • Tralieknagen kan erg op de zenuwen werken voor het baasje. Helaas doe je er weinig aan. Zorg dat er in ieder geval genoeg andere knaagmogelijkheden in de kooi zijn (wilgenhout, knaagstok). Voor de rest moet je je er bij neerleggen dat het normaal gedrag is, of, zoals Louise op het Hamsterforum schrijft: “Tralieknagen is normaal hamstergedrag, hoor, niet iets om je zorgen over te maken of om te proberen af te leren – dat werkt toch niet! Het is vooral een vorm van aandacht trekken, zo van: ‘Oehoe, baasje, ik wil aandacht, ik wil eruit!’ Vaak is het al een stuk minder als je niet in de buurt bent!
 • Rotzooi naast de kooi

Kooibesprekingen


Deckx traliekooien


Deckx is een Belgisch merk en de kooien zijn ook voornamelijk in België verkrijgbaar. Op de foto links staat het type “Teddy Giant”, afmetingen 59 bij 37 bij 53 (lengte, breedte, hoogte). Er zitten 3 deurtjes in. De deurtjes kunnen door een sterke (Syrische) hamster opengeduwd worden als je ze niet extra beveiligt. De verdiepingen zijn stevig, ze kunnen makkelijk een stuk kienhout dragen. Het standaard bijgeleverde radje is helaas een zogeheten “open radje”, zie daartoe ook de informatie over radjes. In de kooi op de foto is een hangmatje opgehangen zodat de hamster niet ongelukkig kan vallen.
Prijsindicatie Teddy Giant: €40


Ferplast Degus


De Ferplast is een kooi van 62 centimeter breed, 40 centimeter diep en 55 centimeter hoog. De tralies lopen helemaal door tot onderin de bak. Voordeel is dus dat je hamster niet de onderbak stuk kan knagen, maar het kan ook gebeuren dat de tralies gaan roesten als je hamster zijn plashoekje onderin de kooi heeft. Ook ervaren sommige mensen het als nadeel dat er veel bodembedekking uit de kooi valt als je het traliegedeelte uit de onderbak tilt. In de kooi op de foto zijn de originele verdiepingen niet gebruikt, maar zelfgemaakte extra verdiepingen.


Ferplast Jenny


De Ferplast Jenny is een enorme kooi met een grondoppervlak van 80 bij 50 en een hoogte van 80 centimeter. De onderbak is relatief hoog, dus je hamster kan lekker graven en er komt niet veel rotzooi buiten de kooi. Het is een kooi waar je ontzettend veel mee kan, maar de hoogte vereist zeker extra veiligheidsmaatregelen zoals hangmatjes en eventueel extra verdiepingen. Om schoon te maken is dit een bewerkelijke kooi en hij is moeilijk te sjouwen.
Prijsindicatie: €85 – €160


Ferplast Mary


De Ferplast Mary is een ruime kooi van 80 bij 50 centimeter grondoppervlak. Omdat de kooi niet zo hoog is is hij ook veilig om in te klimmen. De onderbak is relatief hoog, dus je hamster kan lekker graven en er komt niet veel rotzooi buiten de kooi. Er zit een deurtje aan de voorkant en een groot deurtje bovenop, waardoor je makkelijk overal bijkan. Omdat de kooi zo groot is kan het lastig manouvreren zijn bij het schoonmaken, zeker als je in een flat woont en met de hele kooi naar beneden moet. Sommige mensen ervaren het als nadeel dat de tralies ongelakt zijn. Het kan daardoor wat lastiger zijn om je hamster goed te zien en het kan een vervelende weerkaatsing geven als je een foto probeert te maken. Overigens is de Ferplast Asia hetzelfde model als de Ferplast Mary, alleen de kleur van de onderbak is anders.
De kooi op de foto is speciaal voor een Chinese dwerghamster ingericht.
Prijsindicatie: €60 – €100


Ferplast Paula, Laura en Liza tralie/buizenkooien


De Ferplast tralie/buizenkooien bestaan in verschillen vormen en maten. Het leuke hiervan is dat je je kooi altijd nog eenvoudig uit kunt breiden met een extra kooi. Je kunt regelmatig de opstelling van de buizen veranderen, zodat je hamster weer wat nieuws te ontdekken heeft. Het is een erg leuk gezicht om je hamster door de buizen te zien racen! Belangrijk is dat hamsters de zachte rode en blauwe ringen kunnen stukbijten. Wil je dit verhelpen is het nodig om speciale hardplastic afsluitringen te kopen, of via Ferplast te regelen dat je ze erbij krijgt. Een ander nadeel van de buizen is dat ze lastig schoon te maken zijn en dat hamster ook nog eens vaak de neiging hebben om hun nestje erin te maken en erin te plassen. Door de gaatjes in de buizen (die overigens wel goed zijn voor de ventilatie) kan het zelfs gebeuren dat plas uit de buizen op de grond drupt. De verbindingen tussen de buizen zijn nogal slap, je kunt de buizen niet echt in een positie zetten wat dan zakken ze terug. Ook mag er niet echt spanning op staan want dan springen ze zo los. De kubussen zijn open te duwen door een syr (als het dekseltje nergens tegenaan is geplaatst). Ook kan het in de kubussen gaan schimmelen als de hamster de kubus helemaal volstopt met eten, nestmateriaal en er ook in gaat plassen. Voor een forse Syrische hamster kunnen de buizen wat aan de krappe kant zijn. De Ferplast Liza heeft de een relatief diepe onderbak, maar dit heeft wel als nadeel dat het wat lastiger is een radje aan het traliegedeelte te bevestigen.
Op de foto zie je bovenaan twee Ferplast Paula’s die aan elkaar gekoppeld zijn en onderaan een Ferplast Liza met een uitgebreid buizenstelsel.
Prijsindicatie Paula: €30 – €45
Prijsindicatie Laura: €40 – €55
Prijsindicatie Liza: €50 – €60


Ferplast Rainbow


De Ferplast Rainbow is een uitstekende kooi voor dwergjes. Het grondoppervlak van de kooi is 59 bij 36,5 centimeter en hij is 30 centimeter hoog. Voor Syren is hij wat minder geschikt, omdat ze er door de verdiepingen lastig in kunnen staan en er past nauwelijks een radje met doorsnede 18 centimeter in. De enige plek waar je een groot radje kwijt zou kunnen is precies onder de brug. Je kunt de verdiepingen er wel uithalen, maar dat is dan vrij zonde van het geld. De kooi heeft veel deurtjes.
Prijsindicatie: €50 – €60


Ferplast Tris


De Ferplast Tris is een vrij prettige kooi om in te klimmen, je moet alleen goed oppassen dat je hamster niet omlaag kan vallen omdat de kooi nogal hoog is (58 centimeter). Er zitten 3 deurtjes in (op elk niveau een) dus je hamster is goed bereikbaar. Het werkelijke grond oppervlak is helaas niet zo groot (46 bij 29 centimeter).


Fop traliekooien


Deze Fop Gimmy traliekooi is een eenvoudige kooi met afmetingen 58 bij 32 bij 45 (lengte, breedte, hoogte). De verdiepingen zijn er lastig uit halen dus het is het eenvoudigst om het hele bovenstuk onder de douche te zetten om de kooi schoon te maken. Er zit zowel aan de voor- als bovenkant een deurtje met een goede sluiting. De kooi is voornamelijk geschikt voor dwerghamsters. De lage versie van deze kooi (26 centimeter hoog, 1 verdieping) heet de Fop Duffy.


Gabber Jolly


De voordelen van deze kooi zijn dat de kooi vrij groot is en het grondoppervlakte ook (ongeveer 70 bij 45 bij 60 centimeter). Hamsters kunnen er vrij goed in klimmen. Een nadeel is dat bij aankoop van deze kooi alle verdiepingen open zijn, ook alle trappetjes, dus je moet het allemaal zelf dicht maken, maar als je dat eenmaal gedaan hebt heb je een goede kooi. Er zitten vier deurtjes in, dus dat maakt het gemakkelijk om je hamster de pakken. (1 links, 1 rechts, 1 voor en 1 boven)
Prijsindicatie: €70


Imac Criceti 16


De Imac Criceti is een ruime kooi van 80 bij 50 centimeter. Omdat de kooi niet zo hoog en ook nog eens twee verdiepingen bevat is is hij veilig om in de klimmen. Zelfs met de twee verdiepingen erin past er een geschikt radje voor een Syrische hamster (doorsnede 18 centimeter) in. Waar sommigen de ongelakte tralies van de even grote Ferplast Mary nadelig vinden heeft deze kooi donkere tralies, waardoor het makkelijk foto’s maken is en de hamster beter te zien is. Bij het schoonmaken wil het soms wel eens gebeuren dat de buizen onder de verdiepingen vandaan vallen (ze zitten soms niet stevig vast) en je kan het bovenwerk niet goed los neerzetten op de grond als de buizen eraan zitten. Omdat de kooi zo groot is kan het lastig manouvreren zijn bij het schoonmaken, zeker als je in een flat woont en met de hele kooi naar beneden moet.
Prijsindicatie: €75 – €100


Imac Fantasy


Deze kleurrijke kooi is oneindig uit te breiden met extra verdiepingen. Het feit dat je de verdiepingen één voor één af kan nemen maakt het makkelijk om de kooi schoon te maken. Je moet oppassen met de draaidoppen aan de bovenkant, hamsters kunnen deze namelijk makkelijk zelf openmaken, maar een stukje plakband of een tie-wrap doet wonderen. Door de gele tralies vinden sommigen het wat lastig om de hamster te bekijken. Voor een dwerghamster kunnen de buizen in de kooi te steil en te glad zijn. Op de foto zie je de basiskooi met een extra verdieping.
Prijsindicatie: vanaf €35 (basiskooi zonder extra verdiepingen), extra verdiepingen €20 – €30


Marchioro kooien


Kooien van het merk Marchioro bestaan in veel verschillende maten en modellen. Nadeel van veel van de modellen is dat ze vrij smal en hoog zijn, niet ideaal voor een hamster dus. De trappetjes zijn vaak steil en onpraktisch voor dwerghamster vanwege de vrij grote afstand tussen de open treden. In het model op de foto zitten wel veel deurtjes.


Savic Peggy


De Savic Peggy bestaat in 3 verschillende formaten: de standaard Peggy (28 centimeter hoog, 1 verdieping erin), de Peggy Double (37 centimeter hoog, ook 1 verdieping erin) en de Peggy Triple (54 centimeter hoog, 2 verdiepingen erin). Alle Peggy kooien hebben een grondoppervlak van 50 bij 36 centimeter. Voordeel van de Peggy kooi is dat zelfs de Peggy Triple vrij valveilig is omdat er geen “gat” tussen de verdiepingen zit. Mocht je hamster van een verdieping vallen dan landt hij altijd op de onderliggende verdieping. Nadeel is dat de verdiepingen lastig te (de)monteren zijn. Verder heeft de Peggy Triple slechts 2 kleine deurtjes.
Op de foto zie je een Peggy Triple waaraan nog een extra verdieping is toegevoegd.
Prijsindicatie Peggy Double: €30-40