Eten

Wat is goed droogvoer?

Goed droogvoer is echt hamstervoer (dus geen algemeen knaagdierenvoer, of konijnenvoer ofzo), liefst ‘premium’ hamstervoer, verkrijgbaar bij de dierenwinkel in verschillende merken. Goed voer heeft een hoog eiwitgehalte (15-18 %) en bevat dierlijke eiwitten. Als dat niet zo is, moet je eiwitrijk voedsel bijvoeren (zie verderop). De donkere geperste staafjes in veel voer (‘bix’) worden door hamsters vrijwel niet gegeten, dus het is zonde als daar veel van in zit. Afwisselen en/of mengen van voer is prima, voor de broodnodige variatie. Maak echter niet te veel, want zo veel eten hamsters niet en dan wordt het voer wat oud.

Wat voor vers voer kun je geven?

In het algemeen: rauwe groente, fruit en sommige onkruiden. Globaal kun je zeggen dat hamsters hetzelfde verse voer kunnen eten als mensen, plus dus nog wat onkruiden. Zoek zelf uit wat je hamster lekker vindt. . Was wel alles goed! Suggesties: witlof, broccoli, andijvie, paprika, mais, selderij, spinazie, kool (denk bv. ook aan het loof van bloemkool), paardebloem, weegbree, courgette, aubergine, avocado, taugé, wortel, appel, peer, kers, banaan, druif, madeliefjes, muur, verse bladeren van een berk, els, beuk of hazelnootstruik, twijgen, bladeren en bloesemknoppen van fruitbomen. Zorg voor afwisseling, zodat je hamster veel verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Hoe veel water drinkt een hamster?

Niet veel, soms lijkt het zelfs helemaal niets. Toch hebben ze het wel nodig, dus zorg altijd voor vers water in de kooi, liefst in een flesje (hygiënischer). Ververs het drinkwater om de paar dagen. Gewoon kraanwater is prima, tenzij je in een omgeving woont waar dat niet zo goed is. Gebruik dan mineraalwater. Het speciale knaagdierenwater dat in dierenwinkels te koop is, is nergens voor nodig. Als je hamster veel drinkt, controleer dan of het flesje niet lekt. Als een hamster echt héél veel drinkt, is er misschien iets aan de hand, houd het in de gaten en kijk bij gezondheid.

Wat zijn goede extraatjes?

Allereerst: extraatjes zijn niet per se nodig. De ‘hamstersnoepjes’ die in de dierenwinkel worden verkocht, zijn dat dus ook niet, en zijn soms zelfs echt ongezond omdat er veel suiker en kleurstoffen enzo in zitten. Dat geldt bijvoorbeeld voor yoghurtdrops (veel suiker) en knaagstangen en dergelijke (zie ook de vraag hieronder). Het belangrijkste eten is het droogvoer, extraatjes mogen dat nooit vervangen. Dierenwinkelsnoepjes zijn bovendien eigenlijk heel duur, als je het omrekent naar de prijs per kilo. Laat je niets aanpraten, wees kritisch, en geloof zéker niet wat er op het doosje staat, bijvoorbeeld dat je je hamster 2 yoghurtdrops per dag moet bijvoeren. Dat is echt veel te veel! Je kunt een yoghurtdrop vergelijken met een reuze-Mars voor mensen, twee daarvan per dag – dat verpest toch echt je ‘gezonde’ eetlust!
Wat wel kan: rozijntjes of ander gedroogd fruit, trosgierst, vogelsnoepvoer, ongezouden noten en pinda’s, een hard stukje brood (uit laten drogen, bijvoorbeeld op de verwarming), stukje matze of andere droge cracker of koekje (met zo min mogelijk zout/suiker), eiwithoudende dingen (zie hieronder). Maar nogmaals: niet te veel of te vaak!

Is een knaagsteen of knaagblok of knaagstang ofzo echt nodig?

In dierenwinkels worden veel knaagdingen verkocht: knaagstenen, knaagblokken, knaagstangen enzovoort. Soms beweren ze daar dat dat echt nodig is voor de knaagtandjes. Dat is echter niet zo: goed hamstervoer is hard genoeg. Knaagstangen die uit granen en dergelijke beestaan zijn extraatjes voor af en toe. Let op de ingrediënten: in sommige zit veel suiker. Van die witte knaagstenen of -blokken of likstenen of iets dergelijks zijn zelfs ronduit ongezond (te veel zout en/of kalk). Niet geven dus! Ook tegen tralieknagen of ander ongewenst knaaggedrag helpen deze dingen niet. De meeste hamsters kijken er trouwens helemaal niet naar om.

Mogen hamsters ‘mensen-eten’?

Qua groenvoer en fruit kunnen hamsters prima met de pot mee-eten. Let er bij andere dingen op dat er geen suiker, zout en kunstmatige toevoegingen in zitten, of in ieder geval niet te veel. Geef ook niet te veel zachte dingen – laat een broodkorst liever even goed droog en hard worden (vanwege de knaagtandjes). Beslist géén chocola of andere kleverige dingen (kunnen de wangzakken van verkleven)!

Hoeveel eten moet ik geven?

Droogvoer: geef ongeveer een hele eetlepel per dag voor Syrische hamsters, en een halve voor dwerghamsters. Geef in het begin liever wat te veel. De hamster zal het hamsteren en in een hoekje of in zijn nest opslaan als voorraad. Als je dan veel weggooit bij het schoonmaken van de kooi, kun je iets minder geven. Gun een hamster zijn voorraad, dus wees niet te zuinig. Hamsters worden vrijwel nooit te dik van (te) veel droogvoer.
Groenvoer: mag dagelijks, maar geef niet te veel, hooguit een paar blaadjes of een ‘dobbelsteentje’ fruit, en haal weg wat blijft liggen. Haal weg wat de hamster niet gauw opeet.
Extraatjes: niet per se nodig, behalve misschien dierlijke eiwitten (als die niet in het droogvoer zitten). Niet te veel!

Help, mijn hamster lust zijn groenvoer niet!

Smaken verschillen, ook bij hamsters, dus probeer eens iets anders. Sommige hamsters moeten eerst ook wennen aan groenvoer, als ze het bijvoorbeeld in de dierenwinkel niet gehad hebben. Dan eten ze het eerst niet. Gewoon volhouden! En: wat niet zo goed is voor hamsters, lusten ze vaak ook niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor ui, knoflook en citrusvruchten.

Zijn extra vitamines noodzakelijk?

Nee, normaal gesproken niet. Maar bij zieke, drachtige en jonge hamsters kan het wel nuttig zijn. Bij de dierenwinkel zijn druppeltjes te koop.

Hoe voer ik eiwitten bij?

Hamsters zijn geen vegetariërs. Dierlijke eiwitten zijn absoluut noodzakelijk! Het zit in goed voer, maar extra bijvoeren kan ook. Meelwormen, hondenbrokken (beter dan kattenbrokken, want die zijn zouter), stukjes echt ei (gekookt, eiwit), echt vlees en vis. Ook in erwten en tahoe/tofu zitten veel eiwitten, kan ook, maar is niet dierlijk. Er is discussie over zuivel (yoghurt, kwark, pap), omdat het niet duidelijk is of hamsters lactose goed verteren. Brinta, aangemaakt met water en (katten-)melk, is een goede manier om jonge, zieke en drachtige hamsters bij te voeren, maar is verder niet nodig en te zacht. Geen rauw ei of kip, want ook hamsters zijn gevoelig voor salmonella. Ook liever geen kaas, dat is te zout.

Meelwormen?

Ja, niet per se nodig, maar hamsters zijn er dol op! Verkrijgbaar bij dieren- en hengelsportwinkels. Met een half onsje doe je heel lang, geef een Syr er maximaal 5 en een dwerghamster maximaal 2 per dag – levend. Als je dat eng vind is dat niet onbegrijpelijk, het is ook niet noodzakelijk om ze aan je hamster te geven. Als je het eng vindt om de wormen aan te raken kun je een theelepeltje of een pincet gebruiken om ze op te pakken. Meelwormen leven op meel (en ook brinta en havermout enzo) en een beetje groenvoer, in een plastic bakje eventueel in de koelkast. Na een tijdje gaan ze verpoppen. Ook de poppen kun je geven. Daarna worden het kevers, maar meestal zijn ze voor die tijd al lang op! Als je meelwormen koopt, wacht even een paar dagen met ze aan je hamster te voeren, want meelwormen leven in dierenwinkels soms op krantenpapier enzo, en ze moeten even die inkt uitpoepen. Dus geef ze een paar dagen goed voer, en geef ze pas daarna aan je hamsters. Dan zul je zien ‘jagen’ en smikkelen!

Mag een hamster ook natte groente en kool?

Voor sommige soorten groente zijn knaagdieren en/of konijnen nogal gevoelig, zoals natte groente (sla, komkommer) en kool (gasvormend). Het lijkt erop dat hamsters daar toch geen problemen mee hebben – als je tenminste niet overdrijft met de hoeveelheden, en weghaalt wat er overblijft. Er zijn in ieder geval geen echte problemen mee bekend. Mocht je hamster toch een keer diarree krijgen, dan gaat dat met iets aangepaste voeding ook wel weer over. Houd dat wel in de gaten!

Mag een hamster tomaat en aardappel?

Over deze leden van de Nachtschade-familie is discussie, omdat deze planten giftige delen bevatten. Geef in ieder geval niet wat je zelf ook niet eet, zoals het groen van tomaten en de ‘sprieten’ van een uitgelopen aardappel. Van de ook voor mensen eetbare delen zijn geen problemen bekend.

Hoe kan ik mijn hamster eens extra verwennen met een lekker recept?

Op https://www.dehamster.nl/smulboek.doc kun je het Smulboek voor hamsters downloaden, met lekkere en leuke recepten. Samengesteld door het Hamsterforum, en van harte aanbevolen!

Wat kan écht niet?

Okee, hier komt ie dan, de lijst met verboden producten: chocola, chips, zure augurk, rauwe bonen, en verder al het ‘mensen-eten’ met veel suiker, zout en kunstmatige toevoegingen of dat plakkerig is, groene delen van tomaat, aardappel en wortel.
Dan speciaal over het verse voer: rabarber, ui, knoflook, boterbloem, zwarte nachtschade, coniferen, naaldbomen, eikenblad, dolle kervel, bolgewassen ( tulp, narcis, hyacint, krokus, etc.), klaproos, haagwinde, taxus, gouden regen, liguster, vingerhoedskruid, rhododendron, berenklauw, bilzekruid, bingelkruid, bitterzoet, bosanemoon, hondsdraf, hondspeterselie, ijzerhoed, klaverzuring, lelietje van dalen, monnikskap, sneeuwklokje, wikke, wolfsmelkachtigen, klimop, dieffenbachia, kroton, flamingobloem, amaryllis, christusdoorn, cactus en vetplanten, agave, aloe, alpenviooltje, anemoon, aronskelk, azalea, chrysant, clivia, cyclaam, dwergmispel, ficus, geranium, hennep, hortensia, hulst, kerstroos, kerstster, klimopbessen, lelie-achtigen, maagdenpalm, maretak, mirte, oleander, paasklokje, passiebloem, porseleinbloempje, rhisinus, slangenwortel, steekappel, varens, vijgenboom, lavendel, lupine, mahonia, pelargonium, sleutelbloem, wonderboom, blauwe regen, brem, biksboom, jeneverbes, kamperfoelie, kardinaalsmuts, kornoelje, laurierkers, peperboompje, sneeuwbes, vlier, zevenboom, herfsttijloos, bilzekruid, bitterzoet, boterbloem, daslook, klaverzuring, ridderspoor.