Roborovski dwerghamster

(Phodopus roborovskii)

Roborovski dwerghamsters zijn de kleinste dwerghamsters. Ze hebben een kort en breed kopje met ronde, grote ogen. Hun vacht bevat een bruingele tint met een grijze onderlaag. Er is geen streep over de rug (aalstreep) en een witte buik.
Oorspronkelijk komen ze uit het Westen en het Oosten van Mongolië en Noord China. Ze zijn erg levendig en snel en ze worden ongeveer 2 tot 3 jaar oud. Over het algemeen zijn Roborovski’s vooral “kijkhamsters”. Ze zijn te snel om vast te kunnen houden.
Ze zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het houden van groepjes mannen lijkt echter toch wel regelmatig voor problemen te zorgen. Neem ook nooit meer dieren dan je eventueel apart zou kunnen huisvesten. Een gemengde groep zal altijd betekenen dat ze op een bepaald moment jonkies gaan krijgen en dit kan behoorlijk snel oplopen! In alle gevallen is het raadzaam om één of meerdere reservekooien achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
Er is tegenwoordig een kleurmutatie van de Roborovski verkrijgbaar. Het oorspronkelijke uiterlijk (wildkleur) ziet er zo uit:

 

De nieuwe variant wordt “white face” of “white mask” genoemd:

 

 

Ned. naam: Roborovski dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus roborovskii
Levensverwachting: 2 – 3 jaar
Lengte (kop-romp): 86-92 mm

 De roborovski in het wild