Russische dwerghamster

(Phodopus sungorus)

De Russische dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan (Siberië). Deze hamster is een vrij rustige hamster (rustiger dan bijv. de Roborovski dwerghamster). Het lichaam heeft een doorsnee van ongeveer 7 centimeter en een klein staartje. De Russische dwerghamster heeft een brede kop met ronde en bolle ogen. Ze worden ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

Wat bijzonder is aan deze hamstersoort is zijn wintervacht, in de winter wordt de vacht wit. Niet alle Russische dwerghamsters in gevangenschap krijgen een wintervacht, het ligt aan de hoeveelheid (kunst)licht in de kamer. Bij de meeste mensen gaat in de winter al vroeg de lamp aan, zodat er geen wintervacht ontstaat.
In theorie kan de Russische dwerghamster samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat zeer zelden goed. Het is ook niet zielig om een Russische dwerghamster solitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Je moet dan wel een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat..

Russiche dwerghamsters bestaan in 3 officieel erkende kleuren:

  • Wildkleur: De buik is grijswit, oortjes donker, een donkerbruine vacht en een zwartbruine streep over zijn rug.

  • Blauw-wildkleur (sapphire): Het lijkt op de wildkleur, alleen is de vacht blauwgrijs en is de streep over zijn rug donkerblauw.
  • Parelgrijs (pearl): Parelgrijs (Pearl) is sinds kort niet meer officieel erkend als kleur, maar het is wel een kleur die je vaak ziet. Ze hebben een witte vacht en de oortjes zijn lichtgrijs.

Verder zie je in de winkel ook steeds vaker “nieuwe” kleuren opduiken, zoals geel roodoog of mandarijn. Over de zuiverheid van deze dieren bestaat discussie.
Russische dwerghamsters in wintervacht zien er zo uit:

 

 

Ned. naam: Russische dwerghamster
Latijnse naam: Phodopus sungorus
Levensverwachting: 1,5 – 2 jaar
Lengte (kop-romp): 64-100 mm