Buizenkooi

Buizenkooien bestaan meestal uit verschillende modules (soms traliekooien, soms dichte plastic bakken) die door middel van buizen met elkaar verbonden zijn. Als je forse Syrische hamster hebt kan het voorkomen dat hij niet door de buizen past. De buizen zijn als een gangenstelsel dat een hamster in de natuur ook heeft, het kan een leuk gezicht zijn om je hamster door de buizen te zien racen!

Algemene tips

 • Niet alle merken buizen en kooien passen op elkaar, let daarop als je buizen van een ander merk koopt
 • Als je dichte modules (graven) en traliemodules (klimmen) combineert heb je een afwisselende kooi
 • De verbindingen tussen de buizen zijn niet altijd erg stevig, denk daar aan als je ook andere huisdieren hebt

Voordelen

 • De kooi is uitbreidbaar
 • Je kunt regelmatig de opstelling van de modules en de buizen wijzigen

Nadelen

 • Sommige hamsters maken hun nest in de buizen, wat benauwd kan zijn
 • Als de hamster in een buis plast kan het eruit druppen
 • Schoonmaken is bewerkelijk
 • De uitbreidingen en buizen zijn relatief duur
 • Je hamster is moeilijk te bereiken als hij zich in de buizen heeft genesteld
 • De ventilatie van buizenkooien is soms erg slecht

Kooibesprekingen


Ferplast Paula, Laura en Liza tralie/buizenkooien

De Ferplast tralie/buizenkooien bestaan in verschillen vormen en maten. Belangrijk is dat hamsters de zachte rode en blauwe ringen kunnen stukbijten. Wil je dit verhelpen is het nodig om speciale hardplastic afsluitringen te kopen, of via Ferplast te regelen dat je ze erbij krijgt. De verbindingen tussen de buizen zijn nogal slap, je kunt de buizen niet echt in een positie zetten wat dan zakken ze terug. Ook mag er niet echt spanning op staan want dan springen ze zo los. De kubussen zijn open te duwen door een syr (als het dekseltje nergens tegenaan is geplaatst). Ook kan het in de kubussen gaan schimmelen als de hamster de kubus helemaal volstopt met eten, nestmateriaal en er ook in gaat plassen. De Ferplast Liza heeft de een relatief diepe onderbak, maar dit heeft wel als nadeel dat het wat lastiger is een radje aan het traliegedeelte te bevestigen. Zie verder ook de tips, voordelen en nadelen van traliekooien.
Op de foto zie je bovenaan twee Ferplast Paula’s die aan elkaar gekoppeld zijn en onderaan een Ferplast Liza met een uitgebreid buizenstelsel.

Prijsindicatie Paula: €30 – €45
Prijsindicatie Laura: €40 – €55
Prijsindicatie Liza: €50 – €60


Habitrail Space Station

Doordat de bovenkant van de baismodule van de Habitrail Space Station van tralie is is de ventilatie redelijk goed. De basis module is net als bij de S.A.M. kooien aan de kleine kant, waardoor uitbreidingen noodzakelijk zijn. De kooi is vrij teer, er breekt makkelijk iets af. De Habitrail Safari is op de kleur na gelijk aan de Habitrail Space.


S.A.M. kooien

S.A.M. kooien zijn kleurrijke buizenkooien. Sommige hamsters kunnen de afsluitklepjes van de gaten voor de buizen makkelijk open krijgen. De verbindingen tussen de buizen laten soms makkelijk los. De basismodule van de S.A.M. is erg klein, uitbreidingen zijn noodzakelijk maar duur. Onderdelen zijn tegenwoordig nieuw nog moeilijk te krijgen, tweedehands nog wel.