Huisvestiging

Wat is een goede kooi voor mijn hamster?

Hamsterkooien zijn globaal op te delen in vier soorten: traliekooien, dichte bakken, buizenkooien en aquaria/terraria. Elk type kooi heeft voor- en nadelen. Voor meer informatie zie de zeer uitgebreide pagina over kooien op deze site.

Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

In de boekjes worden minimum-maten genoemd van 40 cm lang en 25-30 centimeter breed én hoog. Wij vinden dat echt te klein. 50 bij 30 zou wat ons betreft elke kooi minimaal moeten zijn, en beter is nog een stuk groter. Fijne kooien zijn bijvoorbeeld traliekooien van 80 bij 50. Die zijn er onder andere als traliekooien van Ferplast (Mary) en Imac. Grote dunabakken zijn 70 bij 40 – ook prima (van verschillende merken). Wat verder nog belangrijk is over kooigrootte:

  • Voor de grootte van de kooi telt alléén het bodem-oppervlak. Extra buizen en verdiepingen enzo zijn wel leuk (mits veilig!!), maar ze maken de kooi niet wezenlijk groter. Je moet zelfs oppassen dat verdiepingen de kooi niet te laag maken: ook een forse Syr moet er rechtop in kunnen staan, en er moet voor een Syr een radje van 18 cm doorsnee in passen.
  • Je zou kunnen denken: een dwerghamster is kleiner dan een Syr, dus die past in een kleinere kooi. Nouja, ietsje kleiner misschien, maar niet veel! De grootte maakt niet zo veel uit, wél de activiteit en beweeglijkheid. En dwerghamsters zijn net zo beweeglijk als Syren!
  • Een kooi is nooit te groot! Nadeel is dat grote kooien nogal duur zijn. Als de kosten een probleem zijn, kijk dan eens of je tweedehands een grote kooi op de kop kan tikken. Je maakt je hamster er erg gelukkig mee!

Wat zijn nog meer dingen waar ik bij een kooi op moet letten?

Als je een dwerghamster neemt moet je er rekening mee houden dat sommige deurtjes niet ontsnapveilig zijn. Verder zijn verdieping van tralie niet comfortabel voor je hamster. Eventueel kun je het zelf dicht maken. Verder zijn veel hamsters niet bepaald goede klimmers en ook een goede klimmer kan wel eens een foutje maken. Zorg er daarom voor dat je kooi val-veilig is; dat je hamster niet te ver kan vallen en dat hij niet ongelukkig terecht kan komen, bijvoorbeeld op de rand van een stenen voerbakje. Hang eventueel hangmatjes op om het veiliger te maken.

Waar kan ik kooien en leuke spullen kopen?

Natuurlijk gewoon in de dierenwinkel, maar ook tweedehands op sites als Marktplaats, Ebay of Speurders. Vergeet ook het Vraag en Aanbod gedeelte van het hamsterforum niet, waar we ook onder andere een onderwerp hebben waarin we gezamenlijk de tweedehands sites in de gaten houden op zoek naar leuke koopjes.
Verder kun je ook eens kijken bij de volgende Internetwinkels:

Gebruik de zoekfunctie van het forum om te kijken of er mensen ervaringen met deze winkels hebben en of die ervaringen goed of slecht waren.

Wat kan ik als bodembedekker gebruiken?

Het goedkoopste en meest gebruikte is zaagsel. Sommige mensen en dieren zijn echter allergisch voor zaagsel. In dat geval kun je Corbo, Carefresh of hennepvezel (zoals Aubiose of Hemparade) gebruiken. Voor foto’s van verschillende bodembedekkers zie deze pagina.

Is zand een goede bodembedekker?

Is principe is alleen chinchillazand geschikt als bodembedekker, maar dat is erg duur. Speelzand is te vochtig. Wat je wel kan doen is een bakje met chinchillazand neerzetten in de kooi. Sommige hamsters zullen er in gaan rollen en dat is goed voor hun vacht. Andere hamsters zullen het als toilet gaan gebruiken. Geef nooit schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in.

Wat kan ik als nestmateriaal gebruiken?

Gebruik in geval NOOIT hamsterwatten. Deze zijn gevaarlijk. Een goedkoop en geschikt nestmateriaal is bijvoorbeeld toiletpapier. Voor meer informatie over hamsterwatten en nestmaterialen kijk op deze pagina. Gebruik liever geen stro, de scherpe randjes kunnen de ogen van je hamster beschadingen.

Hoezo zijn hamsterwatten gevaarlijk?

Hamster kunnen verstrikt raken in de watten en ledematen verliezen. Hamster kunnen er in stikken. De watten kunnen een blokkade in de darmen veroorzaken waardoor de hamster sterft. Kortom, ondanks het feit dat het door verkopers en producenten aangeprezen wordt als veilig nestmateriaal is het dus verre van veilig! Voor meer informatie zie deze pagina.

Welk type radje is veilig voor mijn hamster?

Open radjes en staande radjes met zij-spijlen zijn gevaarlijk. Voor meer informatie zie het stuk over radjes op deze pagina.

Aaaah, het radje piept/rammelt!

Smeer een drupje (olijfolie) op het asje en het piepen zal een stuk minder worden. Veeg wel de overtollige olie weg, anders heb je een geöliede hamster ;). Wat meestal het probleem is bij een rammelend radje is de speling tussen het asje het eigenlijke radje. Soms kan het radje een beoorlijk eind heen en weer schuiven over het asje. Je kunt dan achter het radje een touwtje om het asje doen. Een ander probleem is dat het asje te klein is voor het radje waardoor hij gaat “stuiteren”. Je kunt dan wat tape of plakband om het asje doen waardoor het precies aansluit.

Kan ik mijn hamster een zandbakje geven?

Ja, vul daartoe een vogelbadje of een ruim voerbakje met ongeveer 0,5 tot 1 centimeter chinchillazand. Sommige hamsters zullen er in gaan rollen en dat is goed voor hun vacht. Andere hamsters zullen het echter als toilet gaan gebruiken. Geef nooit schelpenzand of parkietenzand, daar zitten scherpe stukjes in. Ook speelzand is niet geschikt.

Wat is leuk speelgoed voor mijn hamster?

Een radje is noodzakelijk voor je hamster. Verder zijn hamsters dol op verstopplekjes. Voor meer ideeën zie deze pagina.

Help, er zit ongedierte in mijn kooi!

Ongedierte zit vaak in hooi, maar soms ook in het voer. Om het te voorkomen kun je hooi en voer een paar uur in de vriezer leggen na aankoop. Als je eenmaal beestjes hebt kun je het beste zo veel mogelijk spullen weggooien en alles ontsmetten.