Het verschil tussen Russen en Campbelli’s

Het is voor het ongeoefende oog vrij moeilijk het verschil te zien tussen een Russische en een Campbelli dwerghamster. Er zijn echter een paar kenmerken die vrij makkelijk te zien zijn.

  • Ten eerste komt de Russische dwerghamster maar in een beperkt aantal kleuren voor en heeft altijd een witte buik, “bogen” in zijn zij (behalve een pearl natuurlijk), en is bijvoorbeeld nooit gevlekt. Als je een hamster hebt die hier niet aan voldoet, is het in ieder geval geen Russische dwerghamster. Sommigen Campbelli-kleuren hebben ook bogen in de zij, maar deze zijn minder scherp afgetekend dan bij de Russische dwerghamster. Bij de wildkleur Campbelli zit er bijvoorbeeld een gelige tint tussen de zijbogen en de witte buik, terwijl de overgang bij de Rus wat abrupter is.
  • Een relatief makkelijk kenmerk om de Russische dwerghamster van de Campbelli te onderscheiden is de aalstreep. Russische dwerghamsters hebben een brede, dikke aalstreep, Campbelli’s hebben een dunne aalstreep (bij bepaalde kleuren zelfs niet goed zichtbaar)
    Verder loopt bij een Russische dwerghamster de neus vloeiend over in de rest van de kop, bij een Campbelli ligt de neus er bij wijze van spreken als een bolletje op.Een Campbelli dwerghamster heeft van bovenaf gezien een 8-vorm, een Russische dwerghamster een ei-vorm (smal bij de schouders, breed van achteren).
  • Tot slot heeft de Campbelli een wat meer plukkerige vacht dan de Russische dwerghamster.
  • Russische dwerghamsters en Campbelli’s zijn de enige hamstersoorten die onderling gekruist kunnen worden, je krijgt dan zogeheten “hybride” hamsters. Dit is echter absoluut af te raden omdat dit ernstige gevaren voor de gezondheid op kan leveren en het is desastreus voor het zuiver houden van de beide subsoorten.

Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een raszuivere Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Op de onderstaande foto is een voorbeeld van kruising Rus/Campbelli te zien. Hij is gevlekt, dus geen raszuivere Rus, maar heeft een te brede aalstreep om een Campbelli te kunnen zijn.