Syrische hamsters

Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Spoedcursus sexen
De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes zie je tepels, de meeste mannetjes hebben een puntigere kont, soms zie je balletjes Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn – dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

Ter illustratie, dit is een tekening van het verschil tussen man en vrouw:

Hier zijn een paar duidelijke hamsterballen – de eerste hamster is trouwens nog maar 30 dagen oud!

Een vrouwtje van de onderkant, met zichtbare tepels en een rond kontje:

Hoe verloopt de paring?

Zet altijd het vrouwtje bij het mannetje in de kooi, of laat ze paren op neutraal terrein (ook dan eerst het mannetje erin zetten, en dan pas het vrouwtje). De beste tijd om het te proberen is wat later op de avond. Let goed op of het vrouwtje het mannetje accepteert; om de 4 dagen is het vrouwtje willig, alleen dan zal ze het mannetje toestaan haar te dekken. Als het vrouwtje niet willig is op het moment dat je ze bij elkaar zet, dan zal ze vluchten, hem wegjagen of hem zelfs aanvallen. Je zult dan de hamsters zo snel mogelijk uit elkaar moeten halen en het een dag later weer eens proberen. Laat ze in geen geval zonder toezicht bij elkaar! Dat een vrouwtje willig is kun je zien aan het feit dat ze haar staart en kontje de lucht in steekt in het bijzijn van een mannetje; soms doet ze dit ook als je haar over de rug aait.
De hamsters zullen als alles goed gaat zo’n 15-30 minuten paren. Haal ze meteen uit elkaar als ze klaar zijn.

Hoe lang is de draagtijd?

De draagtijd voor syren is 16 dagen,. Als er 2 dagen na het verstrijken van deze draagtijd nog niets is gebeurd, zal het vrouwtje niet zwanger zijn geweest, of gaat er iets mis.

Moeder & kind

Kan de vader erbij blijven?

Nee! Vader is alleen betrokken bij de dekking – Syren zijn immers solitair!

Hoe zie ik of mijn hamster zwanger is?

Het korte antwoord hierop is: niet. Er worden heel wat ‘verrassingsnestjes’ geboren, en dat geeft al aan dat het moeilijk te zien is. Soms merk je wel dat de hamster dikker wordt en beter zichtbare tepels krijgt, en dat ze zich iets anders gaat gedragen: een groot nest maken, eerder dingen ‘slopen’ op zoek naar nestmateriaal, misschien iets agressiever tegenover soortgenoten of haar baasje. En zelfs dan kan het nog schijnzwangerschap zijn, dat komt een heel enkele keer voor! Kortom: je weet het pas echt helemaal zeker als de jonkies er zijn, al kun je ze vlak van te voren meestal wel zien aankomen als je weet waar je op moet letten.

Wat voor kleur krijgen de jonkies?

Als je niets weet over de achtergrond van de ouders, blijft dat altijd een verrassing (een ‘toverbal-nestje’). Als je weet hoe de ouders genetisch in elkaar zitten, kun je wel bepaalde kleuren verwachten. De genetica van hamsters is echter best ingewikkeld. Vraag op het forum om advies, of kijk eens op gespecialiseerde sites, zoals Knagers Online of Genetica.

Pas 12 dagen oud…..

Hoe veel jonkies komen er?

Zo’n 1-12 jongen, met een enkele uitschieter naar nog meer. Een gemiddeld nest is 6-8.