Dwerghamsters

Hoe zie ik het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

Spoedcursus sexen
De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. De afstand is ongeveer 2-3 mm bij vrouwtjes en bij mannetjes 4-6 mm. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
Bij Chinese dwerghamsters is sexen trouwens geen probleem: de mannen krijgen duidelijk zichtbare ballen! Bij Robbies daarentegen is sexen echt werk voor een deskundige!

Op dit plaatje zie je het verschil: de bovenste is een mannetje, de onderste een vrouwtje:

Hoe verloopt de paring?

In tegenstelling tot syren behoeft de paring bij dwerghamsters niet gelijk plaats te vinden, maar kunnen de dieren wel bij elkaar blijven. De beste kansen op een succesvolle paring heb je als je de hamsters een week of 2 bij elkaar zet (bij Chinese dwerghamsters langer – zie onderaan deze FAQ). Als je hamsters bij elkaar zet, blijf er dan bij tot je zeker weet dat ze elkaar accepteren. Meestal levert dit geen problemen op (natuurlijk moet je het wel in de gaten houden!); pas als het vrouwtje drachtig is jaagt ze soms het mannetje wat meer weg, maar meestal gaat het goed. Als er ruzie ontstaat, haal dan het mannetje meteen weg! Mocht een stelletje elkaar niet accepteren, blijf dan een paar dagen proberen: soms gaat het alleen goed als het vrouwtje willig is (ongeveer om de vier dagen).

Hoe lang is de draagtijd?

We horen voor Russen ervaringen die uiteen lopen van 17 tot 21 dagen. Wie het zeker en precies weet, mag het zeggen 😉
Campbelli’s: 18 dagen.

Kan de vader erbij blijven?

Ja, hij helpt vaak zelfs mee met de opvoeding van de jonkies. Dat kan wel betekenen dat het vrouwtje onmiddellijk weer gedekt wordt. Dat kan meteen na de bevalling! Je zit dan dus heel snel met het volgende nestje. En het volgende. En het volgende. Als het vrouwtje het niet meer aan kan, stopt het wel, maar ondertussen zit jij dan wel met een heleboel jonge hamstertjes (en een uitgeputte mama-hamster). Bekijk dus goed of je dat wel wil!

Hoe zie ik of mijn hamster zwanger is?

Het korte antwoord hierop is: niet. Er worden heel wat ‘verrassingsnestjes’ geboren, en dat geeft al aan dat het moeilijk te zien is – zeker bij Robbies!
Wat je wél kan zien: bij Russen en Campbelli’s verschijnt kort na de bevruchting soms iets dat lijkt op een blauwe “punt” op het geslachtsdeel. Na een dag of 10 wordt de hamster breder op de flanken: dwerghamsters dragen hun jongen namelijk nogal aan de zijkant van hun lichaam – zo zit de buik niet in de weg als ze hard weg moeten hollen!

Wat voor kleur krijgen de jonkies?

Als je niets weet over de achtergrond van de ouders, blijft dat altijd een verrassing (een ‘toverbal-nestje’). Als je weet hoe de ouders genetisch in elkaar zitten, kun je wel bepaalde kleuren verwachten. De genetica van hamsters is echter best ingewikkeld. Vraag op het forum om advies, of kijk eens op gespecialiseerde sites, zoals voor Campbellis op Genetica Campbellis met veel foto’sKorte uitleg genetica Campbellis, of Alle Campbelli-genen netjes op een rijtje, en ten slotte: Genetica Rusjes.

Hoe veel jonkies komen er?

Zo’n 2-8 jongen, met een enkele uitschieter naar 12. Een gemiddeld nest is 4-5 en dat is een omvang waarbij de jongen goed opgroeien. Bij grotere nesten blijven de jongen collectief achter bij maatjes uit kleinere nesten.

Wat zijn de aandachtspunten bij de verschillende dwerghamstersoorten?

Dit stuk van de FAQ is vooral geschreven vanuit ervaringen met Russische dwerghamsters. Voor de andere dwerghamstersoorten hier een paar aparte aandachtspunten:

  • Campbelli’s: de ouders kunnen uitermate agressief zijn om hun kroost te beschermen. Pas op je handen!
  • Roborovski’s: je hoort vaak dat Robbies ‘moeilijk fokken’: volgens de (weinige) literatuur die er is over Roborovski’s fokken zijn ze kieskeurig qua partner en fokken ze alleen in de late winter/vroege voorjaar. De ervaring op het forum is echter dat ze helemaal niet zo moeilijk zijn in hun partnerkeuze. Het doormaken van een kouperiode alvorens ze willen fokken lijkt zeker een factor te zijn, maar er wil ook wel eens een nestje in een andere tijd van het jaar opduiken. Wees dus voorbereid op jonkies als je een gemengde groep Roborovski’s hebt!
  • Chinese dwerghamsters: Het is het beste als een koppeltje waarmee je wil gaan fokken van jongs af aan als man/vrouw koppel bij elkaar zit. Soms duurt het een tijd voordat ze dan jongen krijgen, soms gaat het vrij vlot. De vader kan na de bevalling erbij blijven zitten. Hij zal niet helpen bij de verzorging, maar hij zal ze ook niks doen. Vaak zal de moeder ongeveer een week na de bevalling weer gedekt worden. Je hebt dus een iets ruimer “tijdsvenster” dan bij andere dwerghamsters, maar nog blijft het opletten dat je niet nestje na nestje krijgt. De moeder ‘schopt’ de jonkies na 3 à 4 weken het huis uit, dus scheid ze op tijd!