Gezondheid

Voorkom ziekten en maak deze fouten niet:

 • Door snelle overgang van bijv. van warmte naar kou of andersom kan een hamster ziek worden
 • Tocht
 • Slecht voer
 • Verstoring tijdens zijn slaapperiode
 • Ontbreken van graaf-, knaag- en klimmogelijkheden

Een gezonde hamster:

 • De vacht is glanzend en glad (een oude hamster wordt soms bij sommige plekken kaal)
 • Het gedrag is levendig
 • De ogen zijn helder en droog
 • De nagels zijn niet te lang, zonder scheurtjes
 • De ademhaling is rustig en regelmatig

De dierenarts

Bij sommige ziekten (zoals natstaart) is het noodzakelijk dat je jouw hamster gauw laat behandelen. Als je naar de dierenarts gaat is het verstandig om ook wat van het strooisel in zijn kooi mee te nemen (met uitwerpselen). Soms moet een dierenarts namelijk zijn uitwerpselen onderzoeken. Ook is het handig als een dierenarts deze gegevens heeft:

 • De leeftijd van je hamster
 • Waar hij staat (is er veel tocht/zon enz.)
 • Wanneer (hoe lang geleden) had hij de eerste symptomen
 • Is er iets ongewoons gebeurd (ander eten, temperatuur drastisch verandert)
 • Wat hij als eten krijgt
 • Of hij pijn heeft, zo ja, waar

Ben je weleens met een hamster bij de dierenarts geweest?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

De meest voorkomende ziekten en kwalen:

Ademhalingsmoeilijkheden:
Hiermee bedoel ik niezen, een loopneus en andere ademhalingsmoeilijkheden. Dit kan ontstaan door tocht.
Diaree:
De oorzaak van diaree ligt aan ongeschikt voer of voer dat is bespoten. Ook kan het liggen aan een te plotselinge verandering van het voer.
Haaruitval :
Haaruitval kan bijvoorbeeld ontstaan door het wrijven. Ze kunnen bijv. vlooien of mijten hebben. Haaruitval kan ook ontstaan door de ouderdom. De oren worden kaal en daarna ook delen van het achterlijf en de buik.
LCM (Lymphozytaire Choriomeningitis) :
LCM is een hersenvliesontsteking die alleen nog bij jonge Syrische hamsters voortkomt, ze zijn nog niet bij dwerghamsters geconstateerd. Hamsters met LCM worden mager, slaperig en krijgen een ruige vacht. Daarna komen er soms bindvliesontstekingen en worden ze bijna altijd ‘lichtschuw’. Na ongeveer een 4 weken is de ziekte meestal over, het heeft zelden een dodelijke afloop. Belangrijk is dat zwangere vrouwen geen jonge Syrische hamsters in huis moeten nemen. Bij een zwangere vrouw waarbij de hamster LCM heeft kan een miskraan of misvorming van de baby ontstaan. Hamsters ouder dan 5 maanden hebben geen kans meer op LCM. Om helemaal geen risico te nemen om een hamster met LCM te kopen zijn er de zogenaamde ‘LCM-vrije kweekstammen’.
Natstaart:
Natstaart is een besmettelijke ziekte dat kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree. De dierenarts kan deze ziekte wel behandelen, maar vaak heeft het een dodelijke afloop.
 Oogproblemen:
Oogproblemen komen vaak voor, vooral bij oudere hamsters. De ogen zijn geïrriteerd en een beetje pusserig. Daardoor kleven de oogleden aan elkaar. Dit ontstaat door een luchtweginfectie of oogirritatie (door bijv. stof). Je kan met lauw/warm water het een beetje weghalen. Als het helemaal niet helpt kan je naar de dierenarts gaan. Die heeft er meestal wel een zalfje tegen.
Verkoudheid:
Als een hamster verkouden is, is hij erg rustig en lijkt zijn neusje erg vochtig. Als hij erger verkouden wordt kun je hem ook horen snuiven en niezen. Als een hamster verkouden is plaats je hem in een schone kooi met een dikke laag strooisel. Verkoudheid is besmettelijk dus je moet ook oppassen dat je de hamster niet in de buurt van andere hamsters zet, die kunnen dan worden besmet.
Verlamming:
Verlamming van bijvoorbeeld een poot kan door verschillende manieren ontstaan en kan niet worden genezen. Ze kunnen er goed mee omgaan en kunnen er na een tijd goed mee lopen. Het kan worden ontstaan door een ontsteking in de zenuwen, ouderdom en nog vele andere redenen. Hoewel ze nog goed kunnen lopen, moet je het radje weghalen als een poot is verlamd. Het pootje hangt er dan slap bij en kan dan vast komen te zitten tussen het radje.
Wangzakverstoppingen:
Als een hamster een wangzakverstopping heeft, kan hij zijn wangzakken niet gebruiken. Wangzakverstoppingen worden meestal veroorzaakt door verkeerd voedsel. Sommige soorten voedsel (bijv. chocola) kunnen gaan smelten waardoor de wangzakken dicht kleven. Als je hamster een wangzakverstopping heeft moet je naar de dierenarts gaan.

Overig

Shock:
Een shock kan ontstaan na een hele harde val, een (plotselinge) aanval van hond of kat en er kan bloedverlies ontstaan. Als een hamster in een shock is ligt hij stil en is hij erg suf.
Je moet jouw hamster dan op een schemerige omgeving leggen op een handdoek dat op een warme kruik ligt. De kruik mag moet warm zijn, maar de temperatuur mag niet hoger zijn dan 50 graden. Als de hamster na een halfuur niet verbeterd is het noodzakelijk zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.
Een gebroken poot:
Als een hamster een gebroken poot heeft, heeft hij de eerste dagen veel pijn. Hij zal dan niet kunnen lopen. Je moet er niet aan gaan zitten, omdat het dan verergert.
Ouderdom:
Een oude hamster wordt langzaam kaal en gaat minder vaak in het radje. Soms worden ze ook nog blind, maar ze kunnen zich dan nog goed redden, omdat hun reuk erg goed ontwikkeld is. Laat de hamster bij zijn laatste dagen zoveel mogelijk met rust en geef hem zijn lievelingseten.
Een oude hamster met volle wangzakken
Te lange tanden:
De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten.
Door onvoldoende knaagmogelijkheden of een erfelijke afwijking is het mogelijk dat de tanden niet goed afslijten. Als de tanden te lang zijn, kan de hamster niet meer eten en vermagert. Bij de dierenarts kun je de tanden van je hamster laten knippen.
Een te dikke hamster:
Een te dikke hamster kan je herkennen als hij minder speelt en het lichaam erg ‘bol’ is. Dikke hamsters zijn gevoeliger voor ziekten en als een hamster zelfs al van jongs af aan te dik is, kan hij zelf een jaar eerder doodgaan dan niet te dikke hamsters. Als een hamster moet afvallen, geef hem dan geen vet voedsel, zoals vlees, noten en pinda’s.

Hoe oud is je hamster geworden?

Hoe oud is je hamster geworden

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

bron: de dwerghamster (boek)

Gebrek aan: Verschijnselen
Vitamine A Kale plekken in de vacht, diarree, infectiegevoeligheid
Vitamine B Vruchtbaarheid vermindering, haaruitval, verteringstoornissen, gewichtverlies
Vitamine E Haaruitval, ruwe/brokkelige huid, onvruchtbaarheid, slechte groei van jonge dieren, huismijtinfecties, bloedsomloopproblemen
Eiwitten Slechte vacht, haaruitval, slechte groei van jonge dieren, onvruchtbaarheid, bijterigheid, oorproblemen, longontsteking
Ijzer Darm/maagstoornissen, onvruchtbaarheid, spierziekten, bloedarmoede
Jodium Schildklierafwijkingen, stofwisselingsstoornissen
Natrium Spijsverteringsstoornissen
Magnesium Diarree, haaruitval, onrust, krampen, prikkelbaarheid
Fosfor Rachitis (calciumtekort in de botten, waardoor er verwerking ontstaat)
Calcium Haaruitval, ontkalking van de botten, afbreking van de tanden, diarree, verlammingen
Kalium Hartproblemen, gewichtsverlies, ascites (vocht in de buikholte)