Beweging

Na een hele dag slapen is een hamster één bonk energie. Daarom heeft het beestje veel behoefte aan beweging. Een ruime kooi met een groot grondoppervlak mag daarbij eigenlijk niet ontbreken, en een loopmolen al helemaal niet. Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om te zorgen dat je hamster genoeg kan bewegen.

Speeltjes

Er zijn vele soorten speeltjes, zoals laddertjes en buizen. De speeltjes kan je kopen in de dierenwinkel, sommigen echter kun je ook zelf maken, maar……

  • Als je lijm gebruikt, gebruik dan een lijm met zo weinig mogelijk giftige stoffen
  • Gebruik geen spaanplaat of triplex (vanwege de lijm die giftig is voor hamsters)
  • Plankjes niet aan elkaar bevestigen met nietjes

Een hamsterspeeltje…..

Radje

Hamsters rennen graag in een radje. Als je een hamster geen radje geeft kunnen ze hun energie vaak niet goed kwijt. Er zijn heel veel soorten radjes verkrijgbaar, maar helaas zijn niet alle radjes even veilig. Open radjes zijn gevaarlijk voor de pootjes van je hamster. Met “open” wordt bedoeld dat er open ruimtes tussen de spijlen van het radje zitten. Dit zijn twee voorbeelden van gevaarlijke open radjes:

 

Fout!
Fout!

Een ander gevaarlijk type radje is een radje op een metalen standaard. Je hamster kan zichzelf bezeren als hij tijdens het rennen zijn hoofdje naar buiten steekt. Als je meerdere hamsters bij elkaar hebt kan een hamster zich bezeren als hij in het radje probeert te springen als er een andere hamster in aan het rennen is. Het volgende radje is dus dubbel fout; het is een open radje met gevaarlijke zij-spijlen:

 

 

Dubbel fout!
Gelukkig zijn er ook genoeg veilige radjes verkrijgbaar. Dit zijn een paar voorbeelden van veilige radjes:

 

 

 

Goed!*
Goed!
Goed!

 

Tips:

  • Als minimum maat voor een radje voor een syr raden wij 22 cm aan. Veel mensen houden 27 tot 30 cm aan voor hun hamster, dat is een hele prettige ruime maat. Maar dat is iets wat het baasje zelf beslist. Het is belangrijk om goed naar de loophouding van de hamster te kijken en op basis daarvan voor een goed rad te kiezen.
  • Als het radje piept kun je een beetje olijfolie op het asje smeren.
  • Een open radje kun je eventueel dicht maken door papier of plastic tussen de spijltjes te weven (maar meestal is een dicht radje kopen praktischer).
  • Vergeet tijdens het schoonmaken niet om ook het radje te poetsen; veel hamsters plassen tijdens het rennen in hun radje.

* Alleen geschikt als je één hamster in de kooi hebt

Een roborovski rennend in zijn rad (in slow motion)

 

Wat voor rad heeft je hamster

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Voedsel verstoppen…..

Om voor een beetje afwisseling te zorgen, kan je voedsel verstoppen. Dit kan bijv. een appel zijn dat je ergens hoog tussen de tralies stopt. De meeste hamsters vinden dit erg leuk. Als ze het door hebben, zullen ze gaan klimmen om het op te halen. Als ze niet weten dat je iets hebt verstopt, lok/leid dan jouw hamster met het fruit.

Vrijlaten in de kamer

Als je hamster tam is, kan je hem laten lopen in je kamer. Maar kijk eerst goed of er geen gevaren zijn. Zoja, neem dan de nodige maatregelen (bijv. vaas ergens anders neerzetten). Vooral bij de eerste keren is het belangrijk dat je goed oplet en je hamster in de gaten houdt. Pas ook op dat je niet per ongeluk op hem gaat zitten of dat je op hem trapt!
Als je hamster het nog een beetje eng vindt om in een vreemd gebied te komen dan kan je zijn kooi op de grond zetten. Je hamster kan dan weer in zijn kooi gaan als hij dat wilt. Laat je hamster alleen los lopen als je zeker weet dat het veilig is. Geen gevaarlijke voorwerpen of bijvoorbeeld gaten in muren.

Hoe vaak laat jij jouw hamster vrij rondlopen in de kamer?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Maar het kan altijd gebeuren dat hij ontsnapt, daarom staat hieronder een tip.

TIP: Vind eerst uit in welke kamer hij is, sluit alle deuren en ga na of er nog andere gaten zijn. Leg dan in iedere kamer een aantal noten (bijv. 5 zonnebloempitten). Als je de volgende dag ziet waar een pit weg is of als er aan geknabbeld is, weet je dat hij in die kamer is. Nu moet je hem nog vangen…

Leg een spoor van eten, lekkere dingen enz. dat leidt naar een trapje dat naar een emmer toe loopt. Als hij het spoor volgt, klimt hij op het trapje en valt in de emmer. Hij zit dan in de emmer maar kan er niet meer uit.
Ps: Het hoeft niet per sé een emmer te zijn, als het maar diep genoeg is en niet van bijv. karton, hij knabbelt zich dan zo vrij.

Is je hamster weleens uit zijn kooi ontsnapt?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Hamsterren

De hamster kan zichzelf dus goed in beweging houden. Maar daar moet je hem wel de kans toe geven. Bij gebrek aan een ruime kooi (bijvoorbeeld door ruimtegebrek) is een hamsterren een goed alternatief. Deze kan je namelijk gewoon weer opbergen. Een hamsterren is een omheining waarin je de hamster en enkele speeltjes kan plaatsen. Hij kan zich daar dan lekker in uitleven. Wat wel belangrijk is: een ren is nooit 100% uitbraak-proof, het is dus wel zo slim om er bij blijven te zitten! Anders ontsnapt je hamster misschien wel, en krijgen jullie allebei wel erg veel beweging tijdens de daarop volgende speurtocht.

De ren op de hier onderstaande afbeelding is vooral geschikt voor dwerghamsters. Syrische hamsters kunnen er vrij snel uit ontsnappen. Hoe snel? Bekijk volgend filmpje (1,45 MB). Deze film is gemaakt door Eveline met haar hamster Tinka.

 

 

Een hamsterren kan in verscheidene winkels aangeschaft worden. Zoals op het voorbeeld te zien is, zijn het tralie-elementen die je aan elkaar vast kunt haken. Je kan echter ook zelf een goede ren in elkaar knutselen van het juiste materiaal:

 

 

 

 

     
 

Hamsterbal

Als je je hamster op een andere manier dan met een ren wat beweging wil verschaffen, kan je ook een loopbal aanschaffen. Deze ballen zijn in verschillende maten te krijgen. Je hamster kan hierin veilig de kamer verkennen, zonder dat hij ergens onder schiet, om er vervolgens de komende 3 dagen niet meer onderuit te komen. Waar je wel op moet letten bij een loopbal is, dat je de hamster er niet te lang in laat zitten. Let er ook op dat de hamster niet lang stil blijft zitten naast de verwarming of iets dergelijks, dan wordt het namelijk te warm in de bal. Ook kan je de bal beter niet gebruiken op een verhoging (zoals een tafel), dan riskeer je dat de hamster er af rolt en zich onnodig bezeert. Gebruik de bal ook niet in de nabijheid van een trap!


Je kan ook een rails kopen voor de hamsterbal

Een nadeel aan de loopbal is echter dat kleine hamsterteentjes en voetjes vast kunnen komen te zitten in de zuurstofgleuven. Er zijn mensen (en dus ook hamsters) die hier nare ervaringen mee hebben. Er wordt echter al onderzoek naar verbetering gedaan, en momenteel is er ook een nieuwe bal verkrijgbaar met luchtrondjes in plaats van de gebruikelijke sleuven. Hierdoor wordt de kans op verwondingen bij de hamster verkleind.

Heb je een loopbal voor je hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...