Aanschaf

Waarom een hamster?

Een hamster heeft minder verzorging nodig dan sommige andere huisdieren en kan daarom ook verzorgd worden door een kind (natuurlijk wel met goede begeleiding). Vanwege zijn formaat is de Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd) meer geschikt voor kinderen. Wel moet je je realiseren dat hamsters vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief zijn, dus niet overdag! Bedenk daar ook bij dat een hamster echt niet altijd alleen maar een huisdier voor kinderen hoeft te zijn. Volwassenen kunnen er ook veel plezier aan beleven.

Voordat je een hamster neemt moet je aan een paar dingen denken:

 • Uw kind wil een hamster, maar u ziet het zelf (nog) niet zo zitten: U kunt uw kind eerst een kans geven door u te overtuigen dat het verantwoordelijkheid kan nemen, zoals allemaal huishoudelijke taken te geven en daar een dagelijkse routine in aan te brengen. Het loont de moeite dat u en het kind zich eerst goed inlezen over hamsters. Als u echt geen hamster wilt, zou het kind dit gewoon moeten accepteren. Een begrijpelijke reden om het niet goed te vinden is dat het kind misschien na verloop van tijd op de hamster is uitgekeken. Dan komt de zorg al gouw op u neer of er is weer eens een huisdier afgedankt. Impulsaankopen zijn om die reden af te raden. Aan de andere kant kan een hamster dus wel degelijk ook voor volwassenen leuk zijn.
 • Wat zijn uw verwachtingen van een hamster? Weet u zeker dat de hamster in uw leefwijze past? Als u niet zeker weet wat u kunt verwachten van een hamster leest u dan eerst over Hamstersoorten, Kooi, Verzorging, Gedrag en Tam maken. Een dier hebt u niet alleen voor uw eigen plezier, maar het dier in kwestie moet ook in zijn natuurlijke behoeften voorzien worden.
 • Allergieën: wees er zeker van dat je er niet allergisch voor bent
 • Nachtdieren: de hamster is een nachtdier, dus is hij vooral in de avond en in de nacht actief.
 • Solitair: de meeste hamstersoorten zijn solitair.
 • Ruimte: heb je genoeg ruimte? Zo moet je bijv. een goede plek hebben voor de kooi.
 • Vakanties: hou er rekening mee dat je hamster ook verzorging nodig hebt als je op vakantie gaat of als je een paar dagen wegblijft. meer informatie….
 • Tijd: heb je genoeg tijd om voor de hamster te zorgen?
  De kooi moet regelmatig verschoond worden en ook heeft je hamster aandacht nodig. Meer informatie over de dagelijkse verzorging kun je hier vinden.
Voordelen Nadelen
 • Kosten zijn vergeleken met veel andere huisdieren laag
 • Heeft geen uitgebreide verzorging nodig (zoals bijv. bij een hond of paard)
 • Lief, leuk om naar te kijken
 • Vanwege zijn formaat niet zo geschikt als ‘knuffeldier’.
 • Avond/nachtdier (kan ook een voordeel zijn)

De kosten

Een hamster houden en kopen is niet duur. Een goudhamster kan je soms al voor €5,- kopen. Een dwerghamster is meestal duurder dan een goudhamster.

Waar?

Waar koop je jouw hamster? De meeste mensen kopen een hamster bij de dierenwinkel of bij een fokker (voor een lijst van hamsterfokkers, kijk hier). Als je later wilt fokken met de hamster dan raad ik je aan dat je hem bij een fokker koopt.
Een goede dierenwinkel is schoon en zijn de hamsters per geslacht gescheiden. Dit voorkomt dat je een zwangere hamster koopt. Wat vaak vergeten wordt zijn de opvangcentra. Er bestaan enkele grootschalige knaagdieropvangen:

Enkele links

Informeer bij de dierenwinkel wat voor eten je hamster kreeg. Als je van plan bent hem ander voer te geven, laat hem dan geleidelijk wennen. Neem (als het kan/mag) ook een klein beetje van zijn nestmateriaal mee. Dit kan je dan in zijn nieuwe kooi leggen. Zo voelt hij zich eerder thuis. Als je een zieke hamster ontdekt in de dierenwinkel moet je natuurlijk geen hamster nemen va

Mannetje of vrouwtje?

Je wilt natuurlijk wel weten of je hamster een mannetje of een vrouwtje is. Bij een goede dierenwinkel zijn de hamsters per geslacht gescheiden en kunnen de verkopers je makkelijk vertellen welk geslacht je hamster is. Twijfel je toch, hieronder volgt een korte spoedcursus:

De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes Syren zie je tepels, de meeste mannetjes hebben een puntigere kont, soms zie je balletjes (en bij Chinese dwerghamsters zijn de ballen zelfs overduidelijk aanwezig!). Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn – dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

Ter illustratie, dit is een tekening van het verschil tussen man en vrouw:

Kijk op deze pagina voor nog meer plaatjes!

Wat is jouw favoriete geslacht voor een hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Een hamster kiezen

Geslacht
Maakt niet uit. Let wel op of de hamsters per geslacht gescheiden zijn! Anders heb je kans dat je met een zwanger vrouwtje thuiskomt.
Leeftijd
5 – 7 weken
Hamstersoort
Op de pagina over hamstersoorten vind je een uitgebreide beschrijving van alle verschillende soorten. Over het algemeen zijn Syrische hamsters (ook wel goudhamsters genoemd) geschikter voor jonge kinderen. Ze zijn groter en meestal ook wat rustiger. De populairste hamstersoorten zijn de Syrische hamster en de Russsische dwerghamster.
Gezondheid en gedrag
Is de hamster alert? Heeft hij heldere ogen en een glanzende vacht? Neem ook geen gezond(uitziende) hamster uit een nest waar zieke hamsters zitten.

Transport

Bij een dierenwinkel krijg je meestal een kartonnen doos mee om je hamster in te vervoeren. Vaak gaat dit goed, maar soms komt het voor dat een hamster een gat knaagt en ontsnapt. Als je je hamster vaker zal moeten vervoeren, is een transportkooitje erg handig.Kooi

Pin It on Pinterest