Aanschaf

Waarom een hamster?

Een hamster heeft minder verzorging nodig dan sommige andere huisdieren en kan daarom ook verzorgd worden door een kind (natuurlijk wel met goede begeleiding). Vanwege zijn formaat is de Syrische hamster (ook wel goudhamster genoemd) meer geschikt voor kinderen. Wel moet je je realiseren dat hamsters vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, dus niet overdag! Bedenk daar ook bij dat een hamster echt niet altijd alleen maar een huisdier voor kinderen hoeft te zijn. Volwassenen kunnen er ook veel plezier aan beleven.

Voordat je een hamster neemt moet je aan een paar dingen denken:

 • Uw kind wil een hamster, maar u ziet het zelf (nog) niet zo zitten: U kunt uw kind eerst een kans geven door u te overtuigen dat het verantwoordelijkheid kan nemen, zoals allemaal huishoudelijke taken te geven en daar een dagelijkse routine in aan te brengen. Het loont de moeite dat u en het kind zich eerst goed inlezen over hamsters. Als u echt geen hamster wilt, zou het kind dit gewoon moeten accepteren. Een begrijpelijke reden om het niet goed te vinden is dat het kind misschien na verloop van tijd op de hamster is uitgekeken. Dan komt de zorg al gauw op u neer of er is weer eens een huisdier afgedankt. Impulsaankopen zijn om die reden af te raden. Aan de andere kant kan een hamster dus wel degelijk ook voor volwassenen leuk zijn.
 • Wat zijn uw verwachtingen van een hamster? Weet u zeker dat de hamster in uw leefwijze past? Als u niet zeker weet wat u kunt verwachten van een hamster leest u dan eerst over Hamstersoorten, Kooi, Verzorging, Gedrag en Tam maken. Een dier hebt u niet alleen voor uw eigen plezier, maar het dier in kwestie moet ook in zijn natuurlijke behoeften voorzien worden.
 • Allergieën: wees er zeker van dat je er niet allergisch voor bent
 • Nachtdieren: de hamster is een nachtdier, dus is hij vooral in de avond en in de nacht actief.
 • Solitair: de meeste hamstersoorten zijn solitair.
 • Ruimte: heb je genoeg ruimte? Zo moet je bijv. een goede plek hebben voor de kooi.
 • Vakanties: hou er rekening mee dat je hamster ook verzorging nodig hebt als je op vakantie gaat of als je een paar dagen wegblijft. meer informatie….
 • Tijd: heb je genoeg tijd om voor de hamster te zorgen?
  De kooi moet regelmatig verschoond worden en ook heeft je hamster aandacht nodig. Meer informatie over de dagelijkse verzorging kun je hier vinden.
Voordelen Nadelen
 • Kosten zijn vergeleken met veel andere huisdieren laag
 • Heeft geen uitgebreide verzorging nodig (zoals bijv. bij een hond of paard)
 • Lief, leuk om naar te kijken
 • Vanwege zijn formaat niet zo geschikt als ‘knuffeldier’.
 • Avond/nachtdier (kan ook een voordeel zijn)

De kosten

Een hamster houden en kopen is niet duur. Een goudhamster kan je soms al voor €5,- kopen. Een dwerghamster is meestal duurder dan een goudhamster.

Waar?

Waar koop je jouw hamster? De meeste mensen kopen een hamster bij de dierenwinkel of bij een fokker (voor een lijst van hamsterfokkers, kijk hier). Als je later wilt fokken met de hamster dan raad ik je aan dat je hem bij een fokker koopt.
Een goede dierenwinkel of ander adres waar u de hamster vandaan hebt, is schoon en zijn de hamsters per geslacht gescheiden. Dit voorkomt dat je een zwangere hamster koopt. Wat vaak vergeten wordt zijn de opvangcentra. Er bestaan enkele grootschalige knaagdieropvangen.

Enkele links

Informeer bij waar u de hamster vandaan hebt, wat voor eten de hamster kreeg. Als u van plan bent hem ander voer te geven, laat hem dan geleidelijk wennen. Neem (als het kan/mag) ook een klein beetje van zijn nestmateriaal mee. Dit kan je dan in zijn nieuwe kooi leggen. Zo voelt hij zich eerder thuis. Als je een zieke hamster ontdekt in de dierenwinkel of waar dan ook moet je geen hamster nemen van die winkel en ook geen hamster die gezond lijkt maar van het zelfde nest is als de zieke hamster en nog zo jong is dat ze nog in het zelfde verblijf zijn.

Mannetje of vrouwtje?

U wilt weten of uw hamster een mannetje of een vrouwtje is? Bij een goede dierenwinkel zijn de hamsters per geslacht gescheiden en kunnen de verkopers je makkelijk vertellen welk geslacht je hamster is. Twijfel je toch, hieronder volgt een korte spoedcursus:

De enige echt betrouwbare manier om te zien of een hamster een mannetje of een vrouwtje is, is kijken naar de afstand tussen geslachtsorgaan en anus. Bij vrouwtjes zitten die dicht op elkaar en is het dus één gebiedje, bij mannetjes zit er afstand tussen en lijkt het meer op een ‘streepje’. Zeker als je ze dan met elkaar kan vergelijken zie je het verschil vrij duidelijk.
In makkelijke gevallen kun je het aan andere dingen zien: bij sommige vrouwtjes Syren zie je tepels, de meeste mannetjes hebben een puntigere kont, soms zie je balletjes (en bij Chinese dwerghamsters zijn de ballen zelfs overduidelijk aanwezig!). Maar al die dingen zijn onbetrouwbaar! Als je hamster geen puntig kontje heeft en ook geen zichtbare balletjes, kan het nog steeds een mannetje zijn – dan is het een mannetje dat (nog) niet zo duidelijk ontwikkeld is.

Ter illustratie, dit is een tekening van het verschil tussen man en vrouw:

 

Kijk op deze pagina voor nog meer plaatjes!

Wat is jouw favoriete geslacht voor een hamster?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...
 

Een hamster kiezen

Geslacht
Maakt niet uit. Let wel op of de hamsters per geslacht gescheiden zijn! Anders heb je kans dat je met een zwanger vrouwtje thuiskomt.
Leeftijd
5 – 7 weken
Kan een oudere hamster ook nog tam zijn?
Jazeker! Het komt vrij vaak voor dat een fokker een wat oudere hamster heeft en daar niet meer mee fokt. Vaak zijn deze volwassen hamsters heel tam en zelfs beter geschikt voor beginners dan hamsters uit de dierenwinkel. Verder heeft elke hamster een eigen persoonlijkheid. De ene hamster zal eerder aan je wennen dan de andere hamster. In het algemeen wordt een jongere hamster makkelijker tam, die nog niet tam is dan een volwassen hamster die nog niet tam is, maar met wat geduld en rust kunnen ook volwassen hamsters goed aan u wennen. Dit kan soms in een paar dagen al goed gaan, maar soms duurt het maanden.
Kan een hamster die niet tam is ook leuk zijn op zijn eigen manier?
Jazeker! Bijvoorbeeld sommige roborovski dwerghamsters zijn te snel en daardoor minder goed op te pakken. Daarnaast komt het bij alle hamstersoorten voor dat een exemplaar echt niets van handen moet hebben. Ondanks dat, kun je veel plezier aan zo’n dier hebben in een ruim verblijf waar u veel hamsterspeeltjes en schuilplekjes in kwijtkunt. Knutsel, doe ideeën op om het verblijf leuk en interessant te maken voor de hamster en voor uzelf. Wees creatief en zoek uit wat andere hamsterliefhebbers doen. Kijkdieren zijn leuker dan veel mensen denken. Een ruim verblijf met meer spullen kan er voor zorgen dat de hamster minder schuw wordt, want een groot verblijf is meestal beter dan een klein verblijf, maar het is beslist aan te raden het verblijf te vullen met wat tussenruimtes en extra spullen, zodat de hamster niet overweldigt wordt door de weidsheid van een te lege kooi. Niet iedereen heeft de ruimte in huis voor een ruim verblijf. Een hamsterren kan dan een uitkomst bieden. Zorg wel dat u altijd er bij blijft want een hamsterren is niet ontsnappingsproof. Een bijterige hamster kunt u uit de kooi halen door hem op uw mouw te laten klimmen en in een hoge vaas te laten doen en hem dan in de hamsterren te doen. Ook kunt u de badkuip gebruiken als hamsterren. Uiteraard moet de badkuip wel schoon en droog zijn, met een oude handdoek op de bodem.
Hamstersoort
Op de pagina over hamstersoorten vind je een uitgebreide beschrijving van alle verschillende soorten. Over het algemeen zijn Syrische hamsters (ook wel goudhamsters genoemd) geschikter voor jonge kinderen. Ze zijn groter en meestal ook wat rustiger. De populairste hamstersoorten zijn de Syrische hamster en de Russsische dwerghamster.
Gezondheid en gedrag
Is de hamster alert? Heeft hij heldere ogen en een glanzende vacht? Nog maals neem geen gezond(uitziende) hamster uit een nest waar zieke hamsters zitten.

Transport

Bij een dierenwinkel krijg je meestal een kartonnen doos mee om je hamster in te vervoeren. Dit is niet aan te raden, want soms komt het voor dat een hamster een gat knaagt en ontsnapt. Een eigen transportmandje is beter. Voor Syrische hamsters is een transportkooi dat geschikt voor cavia’s is beter en voor dwerghamstertjes ook. Wat grotere maten maakt dat de hamster zich wat minder makkelijk kan bezeren tijdens het vervoer. Zoorg dat het vervoersmandje goed gevuld is met nestmateriaal. GEEN HAMSTERWATTEN!