Tips & trucs

Open verdiepingen dicht maken

Open verdiepingen dichtmaken kan op verschillende manieren. Je kunt bij een bouwmarkt een stuk plexiglas op maat laten snijden en die op de verdieping leggen. Voordeel van plexiglas is dat het makkelijk schoon te maken is. Heb je liever iets wat niet doorzichtig is kies dan voor hout, maar dit is lastig schoon te maken. Een goedkope oplossing is oude theedoeken over de verdieping spannen, maar ga er wel vanuit dat deze in de loop der tijd gesloopt worden. Op de foto links is plexiglas gebruikt, rechts stof van een rolgordijn.

 

Heeft je kooi een etage/verdieping?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Zelf een extra verdieping maken

De eenvoudigste manier om een extra verdieping te maken is een plankje op maat tussen de tralies te schuiven. Je kunt ook een plankje of een stukje plexiglas precies op maat zagen, een paar gaatjes aan de zijkant boren en dan met tie-wraps aan de tralies vastzetten. Een andere optie is om de verdieping iets groter te maken en vervolgens inhammen te zagen voor de tralies. Je kunt eventueel een opstaand latje aan een kant van de verdieping vastmaken zodat je makkelijker een trapje kunt bevestigen.

 
 


Hangmatjes

Als je kooi bepaalde plekken heeft waar je hamster diep of gevaarlijk kan vallen kun je er een hangmatje ophangen (of natuurlijk gewoon omdat je het leuk vindt staan). Zelf een hangmatjes maken is helemaal niet moeilijk, hoewel je als je kunt naaien natuurlijk wel iets mooiere hangmatjes kunt maken. Met een stukje stof en een paar paperclips kom je al een heel eind.

 

Heeft je hamster een hangmat in zijn kooi?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...


Drinkflesje in een dichte bak

Als je een Sippy flesje niet fijn vindt kun je in een Ferplast Duna ook een “gewoon” flesje gebruiken. Op de eerste foto zie je hoe dat kan. Een andere manier zie je op de tweede foto. Als je dichte bak alleen geschikt is voor een groot formaat flesje, bijvoorbeeld omdat de bak eigenlijk bedoeld is voor cavia’s of konijnen, kun je dat oplossen op de manier die te zien is op de derde foto (opm.: je kunt natuurlijk ook gewoon de bijgeleverde grote fles gebruiken, maar dat kan er een beetje “uit verhouding” uitzien in vergelijking met je hamster). Het ijzerdraadje dat je bij het flesje krijgt is hier met plakband aan de uiteinden aan de kooi vastgemaakt.

  

Als je een Ferplast Duna met verdieping hebt kun je in de dierenwinkel een speciale klem kopen (merk Pet Products) en het flesje zo bevestigen, de klem past precies op de opstaande rand van de verdieping:

In de dierenwinkel zijn soms kant-en-klare standaards voor drinkflesjes verkrijgbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf een standaard maken. Op de onderstaande foto zie je een standaard van het merk Karlie Wonderland, er is wel een stuk afgezaagd om het passend te maken.


Radje in een Ferplast Duna

Als je het gat van het Sippy flesje niet gebruikt voor een Sippy (zie ook de andere manieren om een flesje in een dichte bak te bevestigen) kun je het gebruiken voor een radje. Voor een Ferplast radje heb je dan nodig:

  • plakband/isolatietape
  • tapbout 8X70
  • 2 carroringen 8X25
  • 2 moeren M8

Voor andere merken en typen radje heb je waarschijnlijk andere maten bout, carroringen en moeren nodig. Het handigst is dan om het radje even mee te nemen naar de bouwmarkt en daar te passen.

Stap 1: Dit is het lastigste stuk. Omwikkel het deel van de bout dat in het radje komt met plakband of isolatietape, precies genoeg dat het niet meer rammelt (geen speling meer), maar dat het radje nog wel kan draaien. Smeer dit stuk in met bijv. zonnebloemolie.

Stap 2: Steek de bout door het radje, draai een moer erop (wederom zodat het nog net kan draaien, niet te veel speling) en schuif een carroring erover.

Stap 3: Door het gat heen, wederom een carroring en dan de moer (strak aandraaien). Dit is trouwens een bout van 8X100, dat kan dus duidelijk korter.

Klaar!
 

 


Tegen knagen bij de klemmen in een dichte bak

Als je hamster in een dichte bak erg veel bij de klemmen knaagt kun je een metalen plaatje voor de klem bevestigen. Wat ook kan helpen is het gat afplakken met plakband. Als je hamster niet meer ruikt dat er een “uitgang” is zal hij er vaak ook niet meer knagen. Hou er wel rekening mee dat je hamster waarschijnlijk weer een nieuwe plek zal bedenken om te knagen.


Twee kooien aan elkaar maken

In de winkel zijn speciale verbindingsplaatjes verkrijgbaar waarmee je een buis aan een traliekooi vast kunt maken. Als je dit met twee traliekooien doet kun je ze aan elkaar vastmaken met behulp van een buis. Om de plaatjes te bevestigen moet je een aantal tralies wegknippen. Let goed op dat je niet te veel weghaalt, er is geen weg terug! Zorg ook dat er geen scherpe randjes achterblijven. Op de foto’s zie je links een verbindingsplaatje en rechts hoe het bevestigd is.

 
Je kunt ook een buis verbinden aan de dichtebak door er precies op maat een gat in te boren voor de buis. Op de onderstaande foto zijn twee Ferplast Mini Duna’s op deze manier met elkaar verbonden.


Gaas over de tralies van een dichte bak

Als je een dichte konijn/cavia-bak gebruikt kan het zo zijn dat de tralieafstand te groot is voor je hamster (meer dan 1 centimeter). Je kunt ontsnappingen voorkomen door het traliewerk dan te bekleden met gaas.
Plumeau van het Hamsterforum legt uit:
De zijkant van het gaas wil je het liefst niet in de groeven hebben lopen, dus probeer de maat zodanig te knippen dat dit nèt niet het geval is (foto van boven genomen):

Aan de voor en achterkant blijft doorgaans een groot gat over. Ik heb daar destijds 1 vierkantje extra voor gerekend, maar door slijtage krimpt het toch iets… Ik wil anderen daarom aanraden 2 vierkantjes extra te rekenen. Vouw ze iets over het plastic heen, dat is makkelijker met openen en sluiten.

Met deze methode is het belangrijk om het gaas netjes af te werken. Ik heb dit gedaan door met een kniptang alle halve vierkantjes eraf te knippen. Doe je dit niet, dan kunnen hamster en baasje zich ernstig verwonden aan de losse uitsteeksels.
Het gaas is aan de binnenkant van de kooi bevestigd. hierdoor valt het minder op en sluit het mooier aan aan de randen. Bij een nieuwe kooi (de mijne was al 2e hands) kan alles in het begin erg stroef lopen.
Ik heb zelf ijzeren ringetjes gemaakt om het gaas aan de tralies vast te zetten, maar achteraf waren tie-wraps net zo goed en veel makkelijker geweest. Ik heb de bevestigingen vooral vastgezet op plaatsen waar randen van de vierkantjes en de tralies mooi dicht bij elkaar zaten, anders trek je het gaas uit model. De randen moeten vooral goed vast zitten, maar vergeet niet ook het en der bevestigingen in het midden te maken, anders trekt het gaas bol en gaat je hamster langs de randen naar buiten. Zet geen tie-wraps aan de 2 geleiders in de lengterichting: dan schuift het dak niet meer! Met tie-wraps aan de tralies in de buitenste vierkantjes zit de boel ook stevig vast.”