Algemeen

Wat voor soorten hamsters bestaan er?

Er zijn 5 verschillende soorten hamsters die als huisdier worden gehouden: de Syrische hamster en 4 soorten dwerghamsters. De Syrische hamster wordt soms ook wel “goudhamster”genoemd. De 4 soorten dwerghamsters zijn de volgende: de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Chinese dwerghamster en de Roborovski. Voor meer informatie, kijk op deze pagina.

Heb ik nou een Russische dwerghamster of een Campbelli?

Aangezien Russische en Campbelli dwerghamsters onderling gekruist kunnen worden, zul je als je je hamster uit de dierenwinkel hebt gehaald waarschijnlijk nooit helemaal zeker weten of je een “pure” Russische of Campbelli dwerghamster hebt. Voor meer informatie kijk op deze pagina

Kan ik meerdere hamsters in één kooi zetten?

Syrische hamsters en Chinese dwerghamsters zijn solitair, dit betekent dat je ze niet samen kan houden. Als ze jong zijn gaat het soms nog wel goed, maar op latere leeftijd zal het tot ruzie leiden.
In theorie kunnen de Russische dwerghamster en Campbelli’s samen gehouden worden met soortgenoten, maar dat gaat vaker fout dan goed. Het is ook niet zielig om ze solitair te houden. Als je toch meerdere Russische dwerghamsters of Campbelli’s bij elkaar wilt houden kan dit alleen met broertjes/zusjes uit hetzelfde nest die hun hele leven bij elkaar gezeten hebben. Het is dan wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
Roborovski’s zijn niet solitair en kunnen dus meestal in groepjes worden gehouden. Het is wel raadzaam om een reservekooi achter de hand te houden voor het geval het fout gaat.
Tot slot moet je verschillende soorten hamsters NOOIT bij elkaar zetten.

Maar mijn Syrische hamsters hebben het zo gezellig samen!

Het is een veel voorkomende misvatting dat het zielig is om Syrische hamsters alleen te houden. Het omgekeerde is eigenlijk waar. Je doet ze er geen plezier mee om ze bij elkaar te houden, want ze zijn solitair. Syrische hamsters hebben het dus niet gezellig samen en samenwonen zal vaak leiden tot een (dodelijk) bloedbad.

Wat moet ik mijn hamster voeren?

Het liefst een premium hamstervoer, zoals van Harry Hamster, Xtra Vital of Hettie hamster. Geef nooit konijnenvoer, daar zit antibiotica in waar hamsters niet tegen kunnen. Daarnaast regelmatig vers fruit en groente. Liever niet al te “natte” groente, daar kunnen hamsters diarree van krijgen. Meer over eten staat op deze pagina

Wat kan ik mijn hamster als extraatje geven?

Hondenbrokjes, meelwormen, naturel kwark/yoghurt enzovoort. In de dierenwinkel verkrijgbare snacks zijn vaak ongezond en erg duur, dus met mate geven. Voor meer informatie kijk op deze pagina. Zonnepitten, pinda’s en meelwormen zijn dikmakers, dus niet te veel geven.

Gatsie, meelwormen?!

Meelwormen geef je levend aan je hamster. Als je dat eng vind is dat niet onbegrijpelijk, het is ook niet noodzakelijk om ze aan je hamster te geven. Als je het eng vindt om de wormen aan te raken kun je een theelepeltje of een pincet gebruiken om ze op te pakken. Je kunt de wormen in een plastic bakje bewaren (eventueel in de koelkast). Houd in de gaten dat ze niet gaan verpoppen. Voer de meelwormen havermout, brinta, meel én groenvoer. Wacht even een paar dagen met ze aan je hamster te voeren, want meelwormen leven in dierenwinkels soms op krantenpapier enzo, en ze moeten even die inkt uitpoepen. Dus geef ze een paar dagen goed voer, en geef ze pas daarna aan je hamsters.

Help, mijn hamster bijt!

Om een hamster tam te maken heb je veel geduld nodig. Verwacht niet dat hij van de ene op de andere dag tam is. Zorg dat je handen niet naar eten ruiken, een hamster kan zich vergissen! Voor meer informatie over tam maken, zie deze pagina of gebruik de zoekfunctie van het forum.

Kan ik mijn hamster los laten lopen?

Ja, dat kan, mits je voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Voor meer informatie zie deze pagina.

Wat is een goede kooi voor mijn hamster?

Hamsterkooien zijn globaal op te delen in drie soorten: traliekooien, dichte bakken en buizenkooien. Elk type kooi heeft voor- en nadelen. Voor meer informatie zie deze pagina

Wat is leuk speelgoed voor mijn hamster?

Een radje is noodzakelijk voor je hamster. Verder zijn hamsters dol op verstopplekjes. Voor meer ideeën zie deze pagina.

Welk type radje is veilig voor mijn hamster?

Open radjes en staande radjes met zij-spijlen zijn gevaarlijk. Voor meer informatie zie het stuk over radjes op deze pagina.

Help, er zit ongedierte in mijn kooi!

Ongedierte zit vaak in hooi, maar soms ook in het voer. Om het te voorkomen kun je hooi en voer een paar uur in de vriezer leggen na aankoop. Als je eenmaal beestjes hebt kun je het beste zo veel mogelijk spullen weggooien en alles ontsmetten.

Wat kan ik als bodembedekker gebruiken?

Het goedkoopste en meest gebruikte is zaagsel. Sommige mensen en dieren zijn echter allergisch voor zaagsel. In dat geval kun je Corbo, Carefresh of hennepvezel (zoals Aubiose of Hemparade) gebruiken.

Is zand een goede bodembedekker?

Is principe is alleen chinchillazand geschikt als bodembedekker, maar dat is erg duur. Speelzand is te vochtig. Wat je wel kan doen is een bakje met chinchillazand neerzetten in de kooi. Sommige hamsters zullen er in gaan rollen en dat is goed voor hun vacht. Andere hamsters zullen het als toilet gaan gebruiken. Geef nooit schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in.

Wat kan ik als nestmateriaal gebruiken?

Gebruik in geval NOOIT hamsterwatten. Deze zijn gevaarlijk. Een goedkoop en geschikt nestmateriaal is bijvoorbeeld toiletpapier. Voor meer informatie over hamsterwatten en nestmaterialen kijk op deze pagina Gebruik liever geen stro, de scherpe randjes kunnen de ogen van je hamster beschadingen.

Hoezo zijn hamsterwatten gevaarlijk?

Hamster kunnen verstrikt raken in de watten en ledematen verliezen. Hamster kunnen er in stikken. De watten kunnen een blokkade in de darmen veroorzaken waardoor de hamster sterft. Kortom, ondanks het feit dat het door verkopers en producenten aangeprezen wordt als veilig nestmateriaal is het dus verre van veilig! Voor meer informatie zie deze pagina.

Mijn hamster slaapt de hele dag!

Dat is niet zo gek, want hamsters zijn nachtdieren. Dwerghamsters komen soms ook nog wel overdag even hun nestje uit. Soms groeien hamsters er een beetje overheen als ze ouder worden, maar het zijn en blijven nachtdieren.

Aaaah, het radje piept/rammelt!

Smeer een drupje (olijfolie) op het asje en het piepen zal een stuk minder worden. Soms is er sprake van speling tussen het molentje en het pennetje waar hij om draait. Als je hier echter een stukje glad en dun papier om draait, zoals bijvoorbeeld dat velletje dat op het plakkende gedeelte van een pleister zit, is de speling weg, piept hij niet meer en draait nog wel soepel.

Moet/mag ik mijn hamster wassen?

Absoluut niet! Ten eerste zijn hamsters heel nette diertjes die zichzelf schoonhouden en daar geen hulp bij nodig hebben. Ten tweede is het gevaarlijk om je hamster te wassen, zijn natuurlijke vetlaag kan aangetast worden (waardoor hij kouvat) of hij kan een verkoudheid of longontsteking oplopen. Ten derde doe je je hamster er geen plezier mee; hamsters komen van nature uit droge gebieden en zijn dus geen water gewend.
Mocht de vacht van je hamster er wat vettig/smoezelig uitzien, geef hem dan eens een zandbad. Vul daartoe een vogelbadje of een ruim voerbakje met ongeveer 0,5 tot 1 centimeter chinchillazand. Sommige hamsters zullen er in gaan rollen en dat is goed voor hun vacht. Andere hamsters zullen het echter als toilet gaan gebruiken. Geef nooit schelpenzand, daar zitten scherpe stukjes in.

Hoe groot moet een hamsterkooi minimaal zijn?

In de boekjes worden minimum-maten genoemd van 40 cm lang en 25-30 centimeter breed én hoog. Wij vinden dat echt te klein. 50 bij 30 zou wat ons betreft elke kooi minimaal moeten zijn, en beter is nog een stuk groter. Fijne kooien zijn bijvoorbeeld traliekooien van 80 bij 50. Die zijn er onder andere als traliekooien van Ferplast (Mary) en Imac. Grote dunabakken zijn 70 bij 40 – ook prima (van verschillende merken).

Wat verder nog belangrijk is over kooigrootte:

  • Voor de grootte van de kooi telt alléén het bodem-oppervlak. Extra buizen en verdiepingen enzo zijn wel leuk (mits veilig!!), maar ze maken de kooi niet wezenlijk groter. Je moet zelfs oppassen dat verdiepingen de kooi niet te laag maken: ook een forse Syr moet er rechtop in kunnen staan, en er moet voor een Syr een radje van 18 cm doorsnee in passen.
  • Je zou kunnen denken: een dwerghamster is kleiner dan een Syr, dus die past in een kleinere kooi. Nouja, ietsje kleiner misschien, maar niet veel! De grootte maakt niet zo veel uit, wél de activiteit en beweeglijkheid. En dwerghamsters zijn net zo beweeglijk als Syren!
  • Een kooi is nooit te groot! Nadeel is dat grote kooien nogal duur zijn. Als de kosten een probleem zijn, kijk dan eens of je tweedehands een grote kooi op de kop kan tikken. Je maakt je hamster er erg gelukkig mee!