Algemeen

Wanneer kan ik fokken met mijn hamsters?

Hamsters zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 4 weken. Het is echter verstandig met fokken te wachten tot de hamster is uitgegroeid. Fokken vanaf een leeftijd van 3-4 maanden is verantwoord. Schat ook in of het wel verstandig is om te fokken met deze hamster. Vanzelfsprekend ga je niet fokken met zieke dieren, of met een moeilijk karakter. Het is het beste om alleen met hamsters te fokken met een betrouwbare achtergrond, en die mooi, lief, gezond, sterk en fit zijn.

Wat moet ik doen als mijn hamster zwanger is?

Laat het vrouwtje bevallen in een dichte kooi, of zet bijvoorbeeld plexiglas tegen de tralies, zodat straks de jonge hamstertjes niet uit de kooi kunnen vallen/lopen. Verschoon een dag of 3 voor de bevalling de kooi voor het laatst, geef dan voldoende nestmateriaal en zet geen radje meer in de kooi. Ook het huisje kan er het beste worden uitgehaald, omdat het te klein kan worden als er een nestje hamsters in opgroeit. Geef tijdens de draagtijd, en ook daarna, het vrouwtje voldoende eiwitten. Dus in ieder geval een premium hamstervoer en voer bij met bijvoorbeeld meelwormen, een stukje gekookt ei, hondenbrokjes, een stukje gekookte kip en wat brinta (aangemaakt met een deel water en een deel (katten)melk).
Maar doe niet te gek: daar zou ze maar van slag van raken! Het gewone voer is al prima zat, en ze hoeft zich ook niet suf te vervelen in een totaal lege kooi.

Mijn hamster heeft jongen, wat nu?

Dingen waar je op moet letten/die je moet doen als je hamster een nestje heeft:

  • Laat moeder en kinderen de eerste week zoveel mogelijk met rust.
  • Verschoon na 2 weken de kooi, daarvoor alleen het plashoekje.
  • Geef moeder en kinderen extra eiwitten en voldoende groenvoer en brinta.
  • De jonkies kunnen na ongeveer 3-3,5 week bij de moeder weg. Meestal is de moeder die druktemakertjes dan ook behoorlijk zat….
  • Scheid de hamstertjes op geslacht bij de leeftijd van 4 weken (uiterlijk 5); als je dit niet doet heb je kans dat de kleintjes alweer gaan fokken, en dit is zeker niet bevorderlijk voor hun gezondheid.

Hoe ontwikkelen de jongen zich?

Als ze geboren worden zijn de jongen ongeveer 1 cm groot en wegen zo’n 2 gram. Na een paar dagen wordt de kleur en de tekening zichtbaar. Na een dag of 10 hebben ze al redelijk wat haar. Ze beginnen dan ook een beetje rond te scharrelen en eten al kleine beetjes vast voedsel. Bij een leeftijd van 2 weken zullen de oogjes beginnen open te gaan; vanaf dit moment zullen ze veel leren van de omgang met hun broertjes en zusjes. Tot 3-4 weken zullen ze nog bij moeder hamster mogen drinken (al is het maar tot een dag of 17-18 echt nodig), daarna eten ze helemaal zelf. Vanaf de leeftijd van 4 weken kunnen ze vruchtbaar zijn, en na 5-6 weken kunnen ze helemaal zelfstandig door het leven.

Pas 12 dagen oud…..

Moeder eet haar kinderen op. Waarom, en wat doe ik eraan?

Er zijn een aantal oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een hamster haar jongen opeet. Meestal kun je er weinig tegen doen.
Het kan zijn dat ze te weinig eiwitten heeft binnengekregen, en dus niet voldoende voedingsstoffen heeft om alle kleintjes te voeden. Als ze teveel stress heeft door een onrustige/rumoerige omgeving, warmte, of doordat ze te vaak wordt gestoord kan ze in paniek raken en jongen gaan opeten. Ook onervarenheid kan dit gevolg hebben. Verder kunnen de kleintjes ziek zijn of een afwijking hebben, of het zijn er teveel naar moeders zin. Ook dan zal ze de zwaksten ‘opruimen’. Ook als de moeder een ontstoken melkklier heeft, zal ze het aantal jongen reduceren. Niets aan doen, rust geven en het gaat vanzelf over (duurt een week of 2).
Wat je er dus aan kunt doen… Ze zoveel mogelijk met rust laten, zorgen dat ze voldoende voer met extra eiwitten tot haar beschikking heeft, en verder hopen dat alles goed verloopt.
De hamstertjes weghalen bij de moeder is misschien erg verleidelijk, maar dit is geen goede oplossing, aangezien ze nog teveel afhankelijk zijn van haar melk én haar opvoeding.

De kleintjes liggen naast het nest, is dat erg?

Totdat de hamstertjes 10 dagen zijn ongeveer, zullen ze alleen nog maar in het nest liggen. Soms komen ze erbuiten terecht, bijvoorbeeld als moeder even uit het nestje gaat, en er een jong aan haar tepel blijft hangen. Normaal gesproken zal moeder ze weer terughalen. Geef haar daar ook de kans voor. Doet ze het niet, (na een half uur of zo) dan kan je haar helpen door het jonkie met een lepel voorzichtig terug in het nest te leggen. Haal de lepel eerst even door het zaagsel van de plashoek om te zorgen dat er geen vreemde geur aan het kleintje komt.

Wanneer mag ik de jonkies aan gaan raken en tam gaan maken?

Als de moeder goed tam is, kun je de jonkies vanaf ongeveer één week op gaan pakken. Leid de moeder even af, en til de jonkies voorzichtig uit het nest. Ze zijn op dat moment nog helemaal hulpeloos en dus ook niet bang. Zo wennen ze als vanzelf aan je handen! Pak ze elke dag even op. Als ze iets groter zijn, kun je ze eraan laten wennen dat jouw handen ‘leuk’ zijn: geef ze iets lekkers of laat ze even los lopen. Zo worden ze vanzelfsprekend tam. (zie Hoezo handtam? ) Als de moeder niet heel tam is, of als je het niet vertrouwt, wacht dan totdat de jonkies hun oogjes open hebben en ze uit zichzelf gaan rondscharrelen.

Wanneer kunnen de jonkies naar een nieuw baasje?

Met 5 à 6 weken zijn de jonkies groot en sterk genoeg om naar een nieuw baasje te gaan. Tegen die tijd kunnen ze een verhuizing, nieuwe kooi, nieuw baasje enzovoort goed aan. Wacht niet te lang: de broertjes en de zusjes kunnen al vanaf een week of 6 serieus met elkaar gaan vechten. Daarvoor leren ze nog van elkaar en is het onschuldig stoeien.

Wel of niet fokken? Is fokken alleen maar leuk?

Een nestje jonge hamsters is ontzettend leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Je hamster kan bijvoorbeeld wel 12 of meer jonkies krijgen, wat ga je met al die hamstertjes doen? En heb je tijd om ze allemaal handtam te maken? Om maar wat te noemen… En waarom zou je extra hamstertjes op de wereld zetten zo lang er nog in een knaagdierenopvang zitten? Kortom: denk goed na voordat je ermee begint. Je kunt bijvoorbeeld eens een kritisch onderwerp hier op het forum doorlezen, zoals in dit discussieonderwerp over fokken; daar zie je heel wat argumenten en overwegingen de revue passeren. Zorg er in ieder geval voor dat je eerst voldoende kennis en ervaring met hamsters hebt voordat je aan fokken begint, en dat je weet waar en hoe je de jonge hamstertjes onderdak gaat brengen.

Heb je wel eens een hamsternestje gehad?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Wat als ik méér wil dan alleen maar een keer een nestje?

Het kan heel leuk zijn om het fokken van hamsters serieuzer aan te pakken. Je kan je dan bijvoorbeeld toeleggen op een een bepaalde kleur, of steeds mooiere, lievere en gezondere dieren te fokken. Je kunt dan ook proberen met je hamsters prijzen te winnen op shows. Zo kan fokken uitgroeien tot een bijzondere hobby. Verwacht niet er geld mee te verdienen: als je goed voor je hamsters wil zorgen, zal het meer kosten dan dat het opbrengt (zoals de meeste andere hobbies ook).
Meer weten? Op het forum zijn enkele fokkers actief, en verder kun je kijken in deze Fokkerslijst om te beginnen met het leggen van contacten. Bovendien kunnen die mensen je helpen om aan goede hamsters te komen. Het is namelijk verstandig om alleen maar te fokken met hamsters waarvan je de achtergrond weet. Want stel je voor, misschien draagt je dierenwinkelhamster wel een erfelijke afwijking…

Tip:

Een heel verhaal over een nestje van maar liefst 13 Syrtjes, vanaf de dekking tot aan dat ze naar een nieuw baasje gaan, met heel veel foto’s, is te lezen op Max X Sam.