Trillen, Parkinson bij de zwarte rus

Bij zwarte en zwartgerelateerde (hierna: zwarte) Russen komt soms een defect voor waarbij ze trillen, vergelijkbaar met Parkinson bij de mens. Enkele fokkers hebben gemeld dat jongen met een golvende vacht in het nest al hevig trillen, maar ik richt me in dit stukje op het trillen wat op iets oudere leeftijd voorkomt bij de zwarte Rus.

Vijf jaar geleden bleek in een lijn van Russen naast diabetes en erfelijke tandproblemen dat een aantal hamsters trilden. Wat bij deze trillende hamsters opviel was de combinatie van zwart en golvende vacht.

 

Bubba  –  russich blauw,  golvende vacht, trillen bij 10 maanden

© Sylvia de Graaf

In het begin bij het ontstaan van de golvende vacht (circa 2008) was al gezien dat sommige hamsters op latere leeftijd erg afvielen en gingen bibberen, met name bij het lopen. De vraag was nu of het trillen samenhangt met het haartype van de golvende vacht, of dat er bij het ontstaan van de golvende vacht een aantal verkeerde genen aanwezig waren en dat door het fokken van dieren die al van elkaar afstammen de verkeerde genen vaker bij elkaar zijn gekomen.

Dankzij meer meldingen van trillende hamsters is duidelijk geworden dat het trillen niet alleen voorkomt  bij hamsters met een golvende vacht. Maar het trillen lijkt wel slechts voor te komen bij Russen met zwart en zwartgerelateerde kleuren. De vraag is of het trillen samenhangt met de kleur zwart, of dat het samenhangt met het feit dat zwart meer inteelt kent. Feit is dat tot nu toe geen enkele melding is binnen gekomen van dit soort trillen bij een andere kleur dan zwart. Ook is dit probleem tot nu toe bij geen enkele wildkleur of blauw wildkleur dragend voor zwart geconstateerd.

Gina - zwart, trillen bij 10 mnd
Gina – zwart, trillen bij 10 maanden

©Natascha Van ’t Schip

Bij het trillen van de hamsters is sprake van een chronisch ziekteverloop. Het trillen begint op iets oudere leeftijd. Zoals tot nu toe gemeld, op zijn vroegst met circa  6 maanden. Het trillen is in eerste instantie niet zichtbaar maar wel voelbaar, te vergelijken met het trillen van een bange hamster. Het trillen wordt bij de meeste gevallen in verloop van circa een half jaar steeds erger. Ook nemen de problemen met de motoriek dan toe. Ze kunnen vervolgens door het hevige trillen hun wangzakken amper legen en vallen met lopen steeds vaker om. Uiteindelijk kunnen ze bijna niet meer overeind komen en als niet wordt ingegrepen liggen ze soms hulpeloos te spartelen op hun rug of zij.

Trillende hamsters vertonen soms bijkomende problemen. Soms is de stand van de achterpootjes te wijd en hebben ze op jonge leeftijd al een vreemde motoriek. Dit valt bv op bij het lopen in een rad. Vaak vallen ze na het moment dat het trillen is geconstateerd steeds verder af en zien er oud uit.

Misty - zwart, golvende vacht, trillen bij 11 maanden
Misty – zwart golvende vacht, trillen bij 11 maanden

© Ismay Naaijer

Twee hamsters zijn bij knaagdierspecialisten geweest. De diagnose van de eerste hamster was dat er sprake was van een neurologisch probleem, vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson bij de mens. De tweede hamster is bij twee knaagdierspecialisten geweest. Tevens is een filmpje ter beoordeling doorgestuurd naar de neuroloog van de Universiteit van Utrecht. De diagnose was een neurologisch probleem, te weten tremor, met de oorzaak waarschijnlijk gelegen in de kleine hersenen. Ook bij een aantal andere hamsters was de diagnose van de dierenarts Parkinson, danwel een neurologisch probleem.

Op de Hamsterforums heb ik een Meldpunt voor dwerghamsters met neurologisch problemen aangemaakt. Een trillende hamster kan worden gemeld door in een reactie de vragenlijst te beantwoorden en het liefst een duidelijk filmpje van het trillen van de hamster bij te sluiten.

Meldpunt Hamsterforum:

https://forum.dehamster.nl/viewtopic.php?f=7&t=112186

© Sylvia de Graaf