Gezondheid

Mijn hamster heeft een grote bult, wat nu?

Als je vraag niet beantwoord wordt in één van de volgende drie vragen kun je het beste met je hamster naar de dierenarts gaan. Er kan sprake zijn van een tumor of een abces. Of er iets aan te doen valt hangt af van de leeftijd van je hamsters, de aard van de tumor en nog veel andere factoren. Een dierenarts kan je meer informatie geven.

Mijn mannelijke hamster heeft een grote, ronde bult bij zijn kont!

Waarschijnlijk zijn dit zijn ballen. Bij Chinese dwerghamsters kunnen de ballen van het mannetje zelfs 1/3 van de lichaamslengte beslaan! Met de Syrische hamster op de onderstaande foto is dus helemaal niks mis.

  

Mijn Syrische hamster heeft een bultje/kaal plekje op zijn heup!

Dat kan kloppen, want daar zit bij Syrische hamsters de geurklier. Niks om je zorgen over te maken dus. De geurklieren zijn soms zichtbaar, niet altijd, het verschilt in de tijd en per hamster. Het ziet eruit als een nat plekje, en soms ook ietsje kaal.Op de onderstaande foto is de geurklier goed te zien.

Mijn dwerghamster heeft een bultje op zijn buik!

Mannelijke dwerghamsters hebben een geurklier op hun buik. Voor meer informatie over geurklieren, zie de voorgaande vraag.

Mijn hamster heeft lange nageltjes, moet ik ze knippen?

Normaal gesproken slijten de nageltjes vanzelf. Mochten ze toch te lang zijn dan kun je een baksteen of iets anders ruws in de kooi leggen op een plek waar de hamster overheen loopt. Lange nagels zijn echter niet vervelend voor je hamster, behalve als ze in het voetzooltje gaan groeien of als ze ingescheurd zijn. In dat geval kun je ze het beste laten knippen door een dierenarts, liever niet zelf proberen als je er geen verstand van hebt.

Mijn hamster heeft hele lange tanden, is dat wel goed?

De hamster is een knaagdier. Dit betekent dat de voortanden continu doorgroeien. Daarom is het belangrijk dat door het knagen de tanden afslijten. Op de onderstaande foto is te zien welke lengte normaal is.

Als je hamster voldoende harde knabbels tot zijn beschikking heeft zullen de tanden niet snel te lang worden. In de winkel verkrijgbare knaagstenen werken meestal niet, omdat hamsters ze niet lusten. Als je je hamster zo af en toe iets hards te eten geeft (bijv. een korstje brood dat je een dag hebt laten drogen) en het wordt zonder problemen opgegeten, dan zijn de tanden in orde. Mochten de tanden te lang zijn geworden, dan kun je ze het beste door een dierenarts laten knippen.

Het oog van mijn hamster puilt uit!

Een lid van het forum heeft haar ervaring hiermee uitgebreid beschreven:

Die Tiaspo 1 keer is het vrouwtje 2 dagen weg naar Engeland, en meteen wordt hij ziek! Als ik er ben is er vrijwel nooit iets, zucht.

Mijn moeder zag het zaterdagavond, Tiaspo zijn oogbol was 1,5 keer zo groot als normaal en puilde echt helemaal uit, hij kon ook niet meer knipperen. Voor ik weg ging had ik alle hamsters en ook Tiaspo nog nagekeken en was er niets te zien! Mijn moeder wist ook niet wat het was en heeft het maar schoon geprobeerd te houden met gekookt water tot ik er zondag weer was.

Helaas had onze eigen dierenarts geen weekenddienst en bij de vervanger ga ik absoluut niet. Dus heb ik hem maar vast behandeld met oogzalf en antibiotica geschikt voor hamsters omdat ik sterk het vermoeden had dat er een onsteking in het spel was.

Maandag kon ik pas bij onze eigen DA terecht. Die het er helemaal mee eens was dat ik alvast met de oogzalf en antibiotica begonnen was. De DA wist op dat moment niet helemaal wat er met het oogje was, maar het was duidelijk dat hij met dat oogje nooit meer goed zou zien. De DA verontschuldigde zich bijna, dat kleine knagers zo moeilijk met narcose zijn, en dat de operatie zelf het probleem niet was maar een hamster uit narcose krijgen wel.

Voor mij stond eigenlijk al vast dat het oogje verwijdert moest worden, ik heb liever een hamster met 1 oog, dan met pijn en ik heb hem achtergelaten bij de DA om hem de volgende ochtend te laten opereren. Daarbij de assistentes nog in de stress gekregen, omdat hij geen water in het reisbakje had maar witlof, dus hadden ze er een klein bakje ingezet waar hij meteen helemaal inging zitten. Toevallig belde ik nog om te vragen of ze een foto van het oogje wilde maken, en toen heb ik ze meteen maar even uitgelegd dat geen water maar groenvoer helemaal geen kwaad kan.

De volgend dag belde de DA dat alles goed was gegaan en dat ik hem s’middags op kon halen. Hij vertelde dat bleek dat Tiaspo een zogenaamde oog prolaps heeft gehad, dat betekend simpel gezegd dat het oogje uit de oogkas is gegaan. Waarschijnlijk door een onsteking in of achter het oog die het oogje van zijn plaats gedrukt heeft.

Daar aangekomen bleek dat ze hem netjes schoon gemaakt hadden, niet eens geschoren. En zijn oogje ziet er nu uit alsof hij knipoogt. Ik heb goede hoop dat het weer helemaal goed komt, en nu de dag na de operatie eet hij nog steeds goed en lijkt hij er maar verbazend weinig last van te hebben 1 oogje minder, en dat voor een hamster van ruim anderhalf jaar!

O jee, mijn hamster heeft een dikke bult aan de zijkant van zijn hoofd!

Grote kans dat je hamster één van zijn favoriete bezigheden heeft uitgeoefend: hamsteren! Hamsters hebben zogeheten wangzakken waarin ze voedsel en nestmateriaal kunnen meenemen. En in die wangzakken past veel, heel veel!

Met deze hamster is dus helemaal niks mis. 
Het kan gebeuren dat een wangzak verstopt of ontstoken raakt. Als je hamster extreem gevoelig reageert op aanraking in de buurt van de wangzak en er eten al dagen “klem” lijkt te zitten is een bezoek aan de dierenarts wenselijk. Die kan je helpen de blokkade te verwijderen en antibiotica voorschrijven.

Help, mijn hamster niest!

Ook hamsters kunnen allergisch zijn voor zaagsel. Als je hamster veel niest kan dat de oorzaak. Je zult in dat geval over moeten stappen op een stofvrije bodembedekking, zoals Corbo of Carefresh. Een andere mogelijkheid is dat je hamster verkouden is. Afhankelijk van de ernst is een bezoek aan de dierenarts eventueel wenselijk. Voor meer informatie over verkoudheid, kijk op deze pagina

Is mijn hamster in winterslaap of is hij dood?

Ten eerste zullen dwerghamsters nooit in winterslaap gaan. Ten tweede is het bij Syrische hamsters die gewoon binnenshuis worden gehouden (temperatuur 15 graden of hoger) onwaarschijnlijk. Twijfel je of je hamster in winterslaap is of niet dan kun je hem in een warme omgeving (gewoon in een kamer van ongeveer 20 graden) zetten. Als hij na een half uur nog niet wakker wordt zal hij helaas toch dood zijn.

Mijn hamster drinkt heel weinig, is dat slecht?

Hamsters drinken van nature heel weinig, dus het is niet iets om je zorgen over te maken. Vaak is de hoeveelheid water die op één dag uit het flesje wordt gedronken niet merk- en meetbaar. Als je zeker weet dat het flesje functioneert (geen kalk) is er geen probleem. Hamsters die niet begrijpen hoe het flesje werkt is een zeldzaamheid.

Wat is een goede kooi voor mijn hamster?

Hamsterkooien zijn globaal op te delen in drie soorten: traliekooien, dichte bakken en buizenkooien. Elk type kooi heeft voor- en nadelen. Voor meer informatie zie deze pagina

Mijn hamster drinkt en plast heel veel, wat nu?

Dit kan betekenen dat je hamster suikerziekte heeft. In principe kunnen alle hamstersoorten suikerziekte krijgen, maar het komt (in Amerika) voornamelijk voor bij Campbelli’s. Symptomen van suikerziekte:

  • Veel drinken, en dan niet van “goh, volgens mij drinkt hij iets meer”, maar echt VEEL.
  • Veel plassen, een drijfnatte plashoek
  • Een hele typische geur aan de urine
  • Extreme hyperactiviteit of juist extreme lethargie. In de periodes van hyperactiviteit zijn ze niet te houden. Ze kunnen zichzelf zelfs doodrennen in hun radje. In de periodes van lethargie is er een risico op onderkoeling.

Overigens kan veel drinken en veel plassen ook een symptoom van een nier- of blaasaandoening zijn. Altijd door de dierenarts laten controleren dus. Eventueel kun je zelf een plasje testen, maar als het maar eenmalig is ben je waarschijnlijk bij de dierenarts goedkoper uit. 
Ten slotte moet je met hamsters met suikerziekte nooit fokken.

Help, mijn hamster heeft jeuk!

Dat je hamster zichzelf zo nu en dan krabt is niet ongewoon. Veel hamsters doen dit voor, tijdens of na hun wasbeurt. Krabt je hamster zich extreem veel dan zijn meerdere oorzaken mogelijk, zoals mijt, luis of vlooien. Voor meer informatie over mijt, kijk op deze pagina. Als je hamster luizen of vlooien heeft kun je het beste naar de dierenarts gaan voor een geschikt middeltje.

Het oogje van mijn hamster zit dicht en is plakkerig!

Je hamster heeft waarschijnlijk een oogontsteking. Je kunt het beste met hem naar de dierenarts gaan. Deze zal het oogje controleren op scherpe objecten en waarschijnlijk een oogzalf voorschrijven. Voor meer informatie, zie deze pagina.

Mijn hamster heeft bloed bij haar kontje!

Dit een probleem dat de laatste tijd vaker voorkomt bij (voornamelijk vrouwelijke) Syrische hamsters. Je kunt er meer over lezen in dit onderwerp.

Mijn hamster heeft diarree!

De oorzaak van diaree is ongeschikt voer of voer dat is bespoten. Ook kan het liggen aan een te plotselinge verandering van het voer. Lichte vormen van diarree zullen vanzelf overgaan als je hamster tijdelijk geen groenvoer meer geeft en eventueel wat gekookte rijst geeft. Ernstige vormen van diarree moeten heel serieus genomen worden. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts en pas op dat je andere hamsters niet besmet (was je handen na contact met de hamster grondig). Diarree kan ook een symptoom van natstaart zijn (zie volgende vraag).

Wat is natstaart?

Natstaart is een besmettelijke ziekte die kan ontstaan door bijvoorbeeld een plotselinge verandering in de omgeving of stress. Het komt meestal voor bij jonge dieren die net van de moeder af zijn. Soms is er verlies in de conditie van de vacht, geen interesse in het voedsel en de hamster is lusteloos. Na deze symptomen is er een waterige diarree.
Natstaart kan binnen 24 uur tot de dood leiden en is zeer besmettelijk. Snel ingrijpen door de dierenarts kan de hamster nog redden. Als de hamster het overleeft moet je zijn kooi grondig ontsmetten met bijv. halamid of soda en de kooi daarna 10 dagen leeg laten staan zodat alle bacteriën e.d. verdwenen zijn, anders krijg je het zo weer terug. Natstaart komt alleen voor bij Syrische hamsters, hoewel een dwerghamster ook last kan hebben van ernstige diarree. Dit is echter niet hetzelfde als Natstaart. Aanleg voor Natstaart is waarschijnlijk erfelijk bepaald, dus met een hamster die ooit Natstaart heeft gehad moet je niet verder fokken. 
Voor een onderwerp over de oorzaken van natstaart, zie dit onderwerp 
Een interessant artikel over Natstaart: Facts about Wet Tail – Lorraine Hill

Kunnen hamsters tegen antibiotica?

Hamsters zijn overgevoelig voor een groot aantal soorten antibiotica. Niet elke dierenarts is daarvan op de hoogte. Betrouwbare bronnen over welke antibiotica wel of niet veilig is hebben we niet, maar we hebben wel de volgende informatie op Internet gevonden:

“Hamsters zijn buitengewoon gevoelig voor de potentieel dodelijke effecten van zekere antibiotica, of ze nu oraal (dmv inname door de mond) of door middel van injectie worden gegeven. Potentieel gevaarlijke antibiotica zijn ampicilline, amoxicilline, penicilline, erythromycine, vancomycine, tetracyclines, lincomycine, streptomycine, gentamycine en cefalosporines.
De belangrijkste manier waarop bepaalde antibiotica reacties veroorzaken is door de normale micorbiële balans in het darmstelsel te veranderen. Zodra de normale darmflora verstoord wordt, kunnen bepaalde bacteriën vermenigvuldigen tot abnormaal hoge aantallen. De vermenigvuldigende bacteriën produceren schadelijke chemicaliën die dodelijke effecten kunnen hebben.
Bepaalde antibiotica (streptomycine, dihydrostreptomycine) zijn direct giftig (maar veranderen niet de normale bacteriebalans in de darmen). Deze antibiotica moeten nooit gegeven worden aan hamsters. Hoewel antibiotica toegediend via injectie de bovenstaande problemen kunnen veroorzaken, komen ze vaker voor bij orale antibiotica.
Antibiotica moeten alleen aan hamsters worden gegeven indien ze zijn voorgeschreven door een dierenarts. Als antibiotica worden gegeven is het het beste om tijdens, en nog 5-7 dagen na de behandeling, de hamster ’s ochtends en ’s avonds een halve cc (1/10 theelepel) gewone yoghurt te geven.
Yoghurt helpt de goede darmbacteriën te herplaatsen, die tijdens antibiotica-behandeling vaak verdwijnen.”

Bron

Bestaat er een knaagdierspecialist?

Jazeker. Als je eigen dierenarts er niet uitkomt kun je contact opnemen met: 
Dierenkliniek Hoofdstraat 
Hoofdstraat 121 
3971 KG Driebergen 
Telefoon 0343-512063 
Fax 0343-577283 
Vragen naar Frank Verstappen