Dichte bak

Dichte bakken bestaan uit een (niet doorzichtige) plastic onderbak en een doorzichtige plastic bovenkap met daarop een metalen rooster. Dichte bakken zijn voor alle hamster geschikt behalve de Chinese dwerghamster, omdat deze nou eenmaal erg van klimmen houdt. Dichte bakken worden ook wel “dunabakken” genoemd, naar de typenaam van de dichte bakken van het merk Ferplast.

Algemene tips

 • De tralieafstand van het rooster mag maximaal 1 centimeter zijn, als dit groter is doe dan gaas over de tralies
 • Verdiepingen in een dichte bak zijn soms van tralie. Dit is niet zo prettig en het is daarom beter om de verdieping dicht te maken.
 • Let net als bij de traliekooien op de sluiting van het deurtje

Voordelen

 • Minder kans op tocht
 • Geen rotzooi naast de bak
 • Je hamster is goed beschermd tegen roofdieren zoals katten
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Ook in dichte kooi kan een hamster tralieknagen als hij bij de tralies kan. Zorgen dat hij niet bij de tralies kan is echter geen garantie dat je hamster niet aan de kooi gaat knagen. Je kunt er vanuit gaan dat ze altijd wel weer een ander plekje vinden. Je kunt maatregelen nemen tegen knagen bij de klemmen in een dichte bak.
 • Het is soms lastig om een drinkflesje in een dichte bak te bevestigen
 • Bij de meeste dichte bakken schuift het traliewerk opzij, wat soms stroef gaat en veel herrie kan geven
 • Je kunt je hamster alleen van boven benaderen, wat sommige hamster bedreigend vinden
 • Het plastic van de bovenkap is gevoelig voor krassen, maak dus niet al te enthousiast schoon. Zuignappen laten ontuitwisbare sporen achter op het plastic.Kooibesprekingen

Ferplast Duna

De Ferplast Duna is een ruime bak van 70 bij 40 centimeter grondoppervlak. Ferplast Duna’s hebben een gat voor het drinkflesje dat speciaal gemaakt is voor de “Sippy” flesjes. Niet iedereen vindt deze flesjes even handig en sommige mensen hebben alternatieve methoden om een drinkflesje in een dichte bak te bevestigen bedacht. Het radje bevestigen aan het daarvoor bestemde stuk aan de verdieping is ook niet zo praktisch. Het geeft veel gerammel. Er zijn alternatieve methoden om een radje in een Duna te bevestigen. De versie met accessoires wordt helaas geleverd met gevaarlijke hamsterwatten.
In de Ferplast Duna op de foto is gebruik gemaakt van de alternatieve methoden om het radje en het flesje te bevestigen. Bij de nieuwste uitvoering van de Ferplast Duna klapt het traliewerk open op eenzelfde manier als bij de Ferplast Mini Duna.
Prijsindicatie inclusief accessoires: €40 – €65


Ferplast Mini Duna

De Ferplast Mini Duna is een bak van 55 bij 39 centimeter grondoppervlak en vooral geschikt voor dwerghamsters. Ferplast Duna’s hebben een gat voor het drinkflesje dat speciaal gemaakt is voor de “Sippy” flesjes. Niet iedereen vindt deze flesjes even handig en sommige mensen hebben alternatieve methoden om een drinkflesje in een dichte bak te bevestigen bedacht. Het radje bevestigen aan het daarvoor bestemde stuk aan de verdieping is ook niet zo praktisch. Het geeft veel gerammel en het radje hangt erg laag. Er zijn alternatieve methoden om een radje in een Ferplast Duna te bevestigen. Bij sommigen Mini Duna’s gaat het openklappen van het rooster wat luidruchtig. De versie met accessoires wordt helaas geleverd met gevaarlijke hamsterwatten.
In de Ferplast Mini Duna op de foto is gebruik gemaakt van de alternatieve methoden om het radje en het flesje te bevestigen.
Prijsindicatie inclusief accessoires: €25 – €40
Prijsindicatie exclusief accessoires: €17,50 – €25


Fop Bernie Deluxe

De Fop Bernie Deluxe (grondoppervlak 53 bij 38 centimeter) bestaat in een aantal verschillende uitvoeringen, waarbij het binnenwerk verschilt. Over de uitvoering die op de foto staat wil een lid van het Hamsterforum graag wat kwijt:
“Gisteren kocht ik met veel enthousiasme een nieuwe kooi voor mijn nieuwe hamstertje. Het was een soort dunabak met een loopbrug met een verdieping, zag er erg leuk uit. Maar nadat ik hem ingericht had bleek dat mijn dwergje er niks mee kon. Het trapje heeft treden die te ver uit elkaar staan waardoor ze steeds door het trapje heen zakte! Dapper begon ze aan de volgende hindernis, ze probeerde op de brug te komen maar gleed keer op keer weg. Het is haar niet gelukt, het was te glad en te steil! Terwijl ze best een behoorlijke lange steile trap gewend was in de andere kooi. Ze probeerde het van de andere kant, die was nog hoger en daar smakte ze nog van af ook, geen leuk gezicht hoor om je hamstertje zo te zien tobben in een kooi waar je net 35 euro voor betaald hebt. Ik heb haar toen diezelfde avond weer terug verhuisd want dit kon natuurlijk niet. Vanmorgen heb ik de kooi terug gebracht naar de dierenwinkel en kreeg gelukkig mijn geld terug.”


Gabber “Rex” grote bak

De Gabber “Rex” heeft een grondoppervlak van ongeveer 70 bij 45 centimeter. In de Gabber kooi zit een gat waar een “gewoon” drinkflesje in kan. Ook een groot radje (doorsnede 18 cm) voor een Syrische hamster past in deze kooi, hoewel sommige grote radjes tegen het binnenwerk gaan schuren. In de kooi op de foto is dat opgelost door het radje m.b.v. een baksteen op het binnenwerk te leggen. Voor een erg forse Syrische hamster kan de ruimte onder de verdieping echter wel wat krap zijn. Sommige hamsters hebben moeite met de gaten in het binnenwerk, ze kunnen er lastig overheen lopen.
Op de foto zie je de kooi zonder de plastic bovenkap.
Prijsindicatie: €35 – €40


 Gabber “Lux” kleine bak

De Gabber “Lux” heeft een grondoppervlak van ongeveer 57 bij 40 centimeter. In de Gabber kooi zit een gat waar een “gewoon” drinkflesje in kan. In deze kooi past geen groot radje en is dus, ook qua formaat, vooral geschikt voor een dwerghamster. De kooi is makkelijk van inrichting te veranderen door bijvoorbeeld het radje en het huisje ergens anders op te hangen. Sommige hamsters hebben moeite met de gaten in het binnenwerk, ze kunnen er lastig overheen lopen. De bijgeleverde metalen spiralen kun je er beter uithalen, er zijn gevallen bekend van hamsters die vast komen te zitten in zo’n spiraal.
Op de foto zie je de kooi zonder de plastic bovenkap.


Konijnen-/caviabak

Je kunt een dichte bak die eigenlijk voor een konijn of cavia bedoeld is gebruiken als hamsterkooi. Voordeel is dat deze bakken in grotere formaten verkrijgbaar zijn dan dichte bakken voor hamsters. Waar de grootste (makkelijk verkrijgbare) dichte bak voor hamsters 70 centimeter breed is kunnen bakken voor konijnen en cavia’s wel breder dan een meter zijn. Er is echter wel een beetje creativiteit nodig bij het inrichten van de bak. Er zal bijvoorbeeld geen standaard plek zijn om het radje op te hangen. Je kunt dan bijvoorbeeld een radje op een standaard gebruiken. Ook kan het nodig zijn om zelf een manier te bedenken om het flesje te bevestigen, zie daartoe ook de uitleg over drinkflesje in een dichte bak. Vergeet tenslotte niet om gaas over de tralies te monteren, voor hamsters staan de tralies van een konijnen-/caviabak te ver uit elkaar.
Prijsindicatie: €45


Savic Rody

De Savic Rody is een bak van 55 bij 39 centimeter oppervlak en daarmee vooral geschikt voor een dwerghamster. Voordeel van de Rody bak is dat het drinkflesje, etensbakje (niet op de foto) en het radje aan het binnenwerk vast kunnen. Nadeel is dat op deze manier het flesje vrij laag hangt waardoor het kan gebeuren dat de hamster het flesje ingraaft met zaagsel. Gevolg: een leeg flesje en nat zaagsel.
Prijsindicatie: €25 – €37,50