Duitse stijl

Waarom vinden veel mensen Duitse stijl zo belangrijk? Daarvoor moet je weten hoe hamsters in het wild leven.

Voor dit voorbeeld neem ik een Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd. De Syrische hamster is een klein dier dat leeft in de woestijn van Syrië en zuid Turkije. Hier hebben de hamsters verscheidene natuurlijke vijanden, zoals de goudjakhals. Om deze vijanden te slim af te zijn bouwen hamsters nesten onder de grond. Deze nesten kunnen wel tot 2 meter diep onder de grond zitten en meters breed zijn. Er zijn gangen van wel 3 meter lang gevonden! Dit hol beschermt ze tegen deze vijanden maar ook tegen extreme temperaturen. In Syrië kan het namelijk heel warm worden over dag, soms wel bijna 40 graden Celsius. Onder de grond zijn ze goed beschermd tegen deze hitte. Tegelijkertijd beschermt het hol de hamsters ook tegen extreme kou in de winter.

Foto: Marissa Rensen

Om eten te zoeken komen hamsters uit hun hol tijdens de schemer. Hamsters zijn dan ook schemerdieren en geen nachtdieren zoals veel mensen denken. Tijdens de schemer zijn ze het veiligst voor hun vijanden maar ook van de warmte. Tijdens het zoeken naar eten leggen hamsters vele kilometers af, soms tot wel 4 kilometer van hun hol. Uiteindelijk keren ze weer terug naar hun nest met wangetjes vol zaden, grassen, kruiden en soms een insect.

Foto: Marissa Rensen

In gevangenschap is dat echter anders. Hamsters zitten in kleine verblijven en kunnen nauwelijks hun energie kwijt. Ze gaan tralieknagen of klimmen in de tralies van hun verblijf. De baasjes denken vaak dat dit aandacht vragen is of dat de hamster het gewoon leuk vindt om te klimmen.
Dit niet het geval. Hamsters voelen zich vaak ongelukkig in deze verblijven en gaan daarom dit gedrag vertonen.


Foto: Marissa Rensen

Wetenschappers wilden graag weten waarom hamsters in gevangenschap dit gedrag vertonen en daarom zijn er een aantal onderzoeken naar dit gedrag gedaan. Door de conclusies uit deze onderzoeken zijn mensen in Duitsland zich bewust geworden van de behoeften van hamsters in gevangenschap. Helaas is dit in andere landen nog niet het geval. Omdat wij het geluk van de hamster belangrijk vinden proberen wij nu ook in Nederland deze informatie te verstrekken.

Foto: Marissa Rensen

Het doel van Duitse Stijl is het welzijn van de hamster door ze zo natuurgetrouw mogelijk te laten leven. Hamsters voelen zich het veiligst als zij een mooi nest kunnen bouwen, genoeg ruimte en bodembedekking hebben en als ze genoeg schuilplekjes hebben om in weg te vluchten.
Bij Duitse Stijl hebben we daarom een standaard bepaald waar een verblijf minimaal aan moet voldoen om voor een hamster zo natuurgetrouw mogelijk te kunnen leven.

Foto: Marissa Rensen

De standaard van een Syrische hamster tot 180 gram is als volgt;
• 1 verblijf van minimaal 100×50 cm
• 1 meer kamerhuis
• 1 alternatief huisje
• 1 molen van minimaal 28 cm
• 1 zandbak van minimaal 20 cm doorsnede
• doorgangen van minimaal 7 cm
• minimaal 20 cm bodembedekking

Deze standaard is niet heel veeleisend. Het is daarom, voor iedereen die dat wil, mogelijk om zijn of haar verblijf in Duitse Stijl in te richten.

Duitse stijl hoeft niet duur te zijn. Het elke week verschonen van de bodembedekking, zoals bij klein verblijf, is niet nodig. Je haalt alleen de plasplekjes weg en vult dat met wat bodembedekking aan. Dit is voor de hamster ook veel minder stressvol. Veel materialen kun je tweedehands of gratis krijgen.

Meer informatie over inrichten volgens Duitse stijl vind je op deze Facebook groep of op de website hamsterverblijven.nl